Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 03.15

Csaba atyát letiltották a Facebookról

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 14., 16.13 Vasárnap / Arad

Bolond világot élünk, a sokat tapasztalt embert jószerivel semmi sem lepi meg.

Az amerikai Államokban dühöngő, a vén kontinensre is átterjedt „rasszizmus elleni”-nek nevezett szörnyűség, pusztítás, vandalizmus sem, például. Talán az mégis, hogy ennek az esztelenségnek védői is akadnak.

Annak a minősíthetetlenül bugyuta döntésnek, hogy az Elfújta a szél c. filmet, jó nyolcvan évvel bemutatása (és világsikere) után, letiltották. (Jó, hosszú is, meg nem feltétlenül remekmű, de mégis.)

Annak, hogy Hollandiában (ma már másképpen nevezik, meg kell tanulnunk, hogyan – szóval az egykori Németalföldön) betiltották a Mikulást kísérő, a hagyomány szerint fekete színű krampuszt, nehogy a fekete bőrű bevándorlók érzékenységét sértse.

Franciaország több iskolájának tantermeiből eltávolították a keresztet, mert az oda járó muszlim gyerekek vallásával nem fér össze.

Folytathatnám, de most nem ez a téma. A téma az, hogy Böjte Csaba ferences szerzetes június 4-e alkalmából megtartott szentmiséjének videófelvételét a Facebook befogadta ugyan, de rövidesen el is távolította.

De ki az a Böjte Csaba, vagy Csaba testvér, ahogy a legtöbben ismerik – és ki ne ismerné Romániában, meg Kárpát-medence-szerte, meg odább is magyar nyelvterületen, hiszen elképesztően nagy munkát végzett és végez árva, vagy szétzüllött családokban élő gyermekek megmentésében, iskolába járatásában, emberré nevelésében. Rengeteget jár, utazik, misézik, neve gyakran szerepel az írott sajtóban, rádióban, televízióban – de nem önös érdekből: minél többen ismerik, annál könnyebb számára anyagi fedezetet teremtenie sok száz gyermek eltartására, iskoláztatására.

Iszonyatosan nagy és gyönyörű munkát vállalt és végez.

Nos, most a Facebook őt ebrudalta ki.

Sokszor hallottam megszólalni (a legutóbbi megnyilvánulását szó szerint nem ismerem, mire tudomást szereztem róla, már levették a világhálóról –, de biztos vagyok benne, hogy semmilyen, senkire nézve sértő tartalmat nem hordoz: Csaba atya ugyanis mindig, bármilyen megnyilatkozásában az emberek közötti közeledés, megbékélés, a közös, jó irányba ható cselekvés, a (keresztény) szeretet eszméjét hirdette. Biztosra veszem, hogy legutóbb se tette másképp.

Akkor mégis miért a letiltás?

Rejtély. Vannak ugyan tippeim rá, de a racionális elemzés érveit egyik se állja ki.

Maradok annál a változatnál: aki a letiltást javasolta (esetleg magyar, de legalábbis magyarul is tudó megfigyelő jobbik esetben túlbuzgó és hozzá nem értő volt. (A rosszabb változatokat  fel se vetem.)

De ha már itt tartunk, hadd mondjam el: az internet (s benne a Facebook) tartalmainak bizonyos ellenőrzésére szerintem is szükség van: rasszista, terrorista, mások felé irányuló gyülöletbeszédnek és hasonlóknak nincs helye még a sajtó- és véleményszabadság közepette se.

De most és itt nem erről van szó.

A legkevesebb, amit a Facebook tehetne, hogy bocsánatkérés után visszahelyezi a szóbanforgó tartalmat. Bár alig hiszem, hogy erre sor kerülne. Számukra zsenáns lenne.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu