Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 03.51

Csak fokozatosan

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 02., 18.08 Vasárnap

A távolról sem kormánypárti újságírónak, kommentátornak nem könnyű, ellenben hálátlan feladat „oltalmába venni” egy kormányhatározatot, ami első látásra az állampolgárok érdekeit szolgálja is, meg nem is, illetve nem úgy, ahogyan az eredetileg el lett képzelve.

Hogy Romániában rossz – ne mondjuk: katasztrofális – a demográfiai helyzet (azaz kevés a gyermek, a fiatal, a munkaképes lakosság, egyre több az „eltartottak” – nyugdíjasok – száma) régi, több évtizedes nóta. Hogy a gyermekvállalás egyik mozgatója a családnak nyújtott minél nagyobb állami (anyagi) támogatás, azt sokan evidenciának tekintik. E sorok írója, mondhatni fogadatlan prókátorként, csak részben osztja ezt a vélekedést.

Azt azonban feltétlenül elismeri, hogy az államnak lehetőleg minél nagyobb mértékben támogatnia kell a családokat, anyagilag is, gyermekeik felnevelésében. Utódjaikat ugyanis nemcsak maguknak, hanem az egész társadalomnak nevelik.

De mi hozta pillanatnyilag ismét felszínre e kérdést?

Az, hogy a kormány a múlt szerda este tárgyalta azt a parlament révén már tavaly év végén elfogadott törvényt, amely arra kötelezi a végrehajtó hatalmat, hogy megduplázza a gyermekpótlékot, pénteken pedig megszületett a végleges döntés, amely a családi pótlék lépcsőzetes emeléséről döntött: ezek szerint szeptember elsejétől 20 százalékkal emelik a gyermekpénzt, majd még évente kétszer, hogy 2022 nyarára elérje a kitűzött plafont, a törvényben megszabott duplájára emelkedjen, azaz 150 lejről 300-ra a két év fölötti, 300-ról 600-ra a két év alatti (illetve 3 év alatti fogyatékkal élők) esetében.

Csakhogy a jelenlegi kormánynak igen rosszul jött ez az emelés, amelyet még idén januárban próbált meg kicselezni és elnapolni, az erre vonatkozó sürgősségi rendeletet azonban a parlament (amelyben többségben vannak az ellenzéki szociáldemokraták és támogatóik) elvetette, az Alkotmánybíróság pedig a parlamentnek adott igazat.

A liberális kormány arra hivatkozott, hogy a gyermekpénz növelésére nincs költségvetési fedezet. Januárban még sokkal jobb volt az ország pénzügyi helyzete, mint most, a koronavírus-járvány közepette.

A nemzeti liberálisok kisebbségi kormánya szerint egyszerűen nincs pénz a gyermekpótlékra, meg a még ebben az évben esedékes (valamelyes mértékű) nyugdíjemelésre, hiszen az államháztartás hiánya az első félévben már öt százalék körül jár, s bár a kormány év végére 6,7 százalékos költségvetési mínuszt megengedne, szakértők szerint lesz ez jóval nagyobb is.

Amúgy a pénzügyminiszter szombaton délelőtt jelentette be, hogy minden nehézség dacára a beígért nyugdíjemelésre is sor kerül, de nem egyből a törvény megszabta 40 százalékkal, hanem fokozatosan, idén legalább 10 (bár lehet, hogy 14 körüli) százalékkal.

A gyermekes családoknak s a nyugdíjasoknak mindez jó hír, a kormánynak távolról sem.

Hogy a kormány honnan, miből fogja ezt kigazdálkodni? Úgy tűnik, egyelőre maga sem tudja.  

A gazdasági teljesítmény fokozásával biztosan nem. Legfeljebb kölcsönből. Azért viszont kamatot kérnek, amit a kormány nem a saját zsebéből fizet majd.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu