Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 05.00

Cseslá vie

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 28., 17.08 Hétfõ / Arad

Ha a kedves olvasó szó szerint, magyar kiejtéssel olvasva nem érti a címet, nem csodálkozom. Kedves, rég megboldogult aradi barátom, tanult szakmája szerint magyartanár szokta volt mondani, derültséget keltve baráti körben.

Ha valaki tanult valamicskét franciául (volt idő, amikor ez a nyelv volt a művelt Európa, többek között a diplomácia alapnyelve), talán derengeni kezd, hogy tkp. a „c’est la vie”,  angolul „that's life” (ez, ilyen, az élet) románosan olvasott híres francia mondás elferdített, humoros változata,  P. P. tanár úr természetesen tudta, miről beszél, nem egy félművelt ember elszólásáról volt szó.

A „cseslá vie” mondás szinte mindenkor bevethető, az élet mindig olyan, amilyen, olykor előre láthatóan, sokszor egészen másként alakul.

Mint a vasárnapi helyhatósági választások.

Éles eszű, jó elemző képességekkel megáldott András kollégám napokkal a helyhatósági választások előtt a Nyugati Jelenben közölt cikkében megjósolta a hazai liberálisok elsöprő győzelmét. Igaza lett, Románia politikai térképe nagyjából átrajzolódott: 2020 szeptemberének végén, fogalmaz sarkosan sok elemző, véget ért a hazai kommunizmus korszaka (?), s egy másik, a demokráciáé váltotta fel.

Bár így volna, noha magam bizonyos fenntartásokkal élek.

Az igazi demokrácia kialakulásáig nem harminc, hanem annál sokkal több esztendő szükséges.

Vannak dolgok – törvények, szabályozások –, amelyek mondhatni egyik percről a másikra megszületnek és érvénybe lépnek. Ami azonban nem jelenti azt, hogy ténylegesen is kifejtik (esetleg jó szándékú) hatásukat. Egy társadalom, az emberek gondolkodásának valódi átalakítása, eddig legalábbis, mindenütt a világon hosszas és nehéz, olykor egyenesen hiábavaló folyamatnak bizonyult.

Bukarest – a főváros, amolyan referencia pont az országban – most megválasztott főpolgármestere győzelme után kb. azt mondta: mostantól megkezdődött az új korszak.

Talán. Ezer érv van arra, hogy nemcsak a Dâmboviţa partján, hanem az egész országban új korszakot kellene nyitni.

A jelenlegi helyzetben különösen nehéz lesz, még az esetleg a köznek elkötelezett, önzetlen politikusok számára is az ismert körülmények – a járvány miatti általános gazdasági helyzet (hazai, európai, sőt világviszonylatú visszaesés, az ország eladósodása stb.) miatt. Politikus legyen a talpán, aki ilyenek közepette igazi teljesítményeket tud majd felmutatni. De ne sajnáljuk őket, maguk, jószántukból, erejükben bízva, ambíciójuktól vezérelve szálltak csatába.

Most, az ókori görög mondást idézve: itt van Rhodosz, itt mutassa meg valaki, mekkorát tud ugrani. Akár liberális, akár USR-s, szociáldemokrata, akár RMDSZ-es.

Itt és most, kétségtelenül mostoha körülmények között.

De hát, ha minden a legnagyobb rendjén van (lenne), viszonylag könnyű. Az igazi politikusi tehetség a nehéz helyzetekben nyilvánul meg, amikor súlyos körülmények között kell emlékezeteset produkálni. Olyat, ami négy év múltán is újraválasztásra ingerli a szavazót.

A következő választástól persze még messzire vagyunk, de egy most megválasztott fő tisztségviselőnek feltétlenül előre kell tekintenie, úgy dolgoznia, hogy négy év múltán is hitelesnek, újraválasztásra méltónak tekintsék.

Mint azt a bukaresti, akárhányadik kerületi szocdem polgármestert, akit (egyedüliként a fővárosban) vasárnap elsöprő, ötven százalék fölötti arányban választottak újra.

Nem azért, mert szocdem, hanem mert eredményesnek, szavahihetőnek, a további bizalomra méltónak mutatkozott.

Áldja meg a sors minél több hasonlóval Romániát.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu