Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. július 07., 14.32

Dr. Balsors rosszat jósol

Írta: Jámbor Gyula
2020. május 26., 16.44 Kedd / Arad

Egy világszerte ismert nevű amerikai, gazdasági és pénzügyi elemzésekkel foglalkozó közgazdász sötét időket jósol a következő évtizedre.

De miért kellene éppen rá figyelni, amikor az utóbbi hónapokban se szeri, se száma azoknak a doktoroknak, fő-fő elemzőknek, mindenféle gazdasági és pénzügyi szakértőknek, akik a mostani helyzetből kiindulva sokféle (gyakran egymásnak ellentmondó) véleményt adtak közre arról, hogy mi lesz ezután?

A koronavírus-járvány és -hisztéria ugyan nem fejeződött be, de már mintha látszana az alagút vége, előbb-utóbb csak véget ér a mostani helyzet. És akkor újraindul a megszokott élet.

Vagy mégsem?

Nouriel Roubini, akiről most beszélek, nem akárki: a New York-i és a Yale Egyetem tanára – ez a kisebbik „hibája” –, a nagyobbik az, hogy annak idején, két évvel bekövetkezte előtt, megjósolta az 2008-as gazdasági válságot és annak következményeit. Nem egy optimista alkat: ezért is kapta a dr. Balsors becenevet. Ám aligha véletlen, hogy manapság olyan intézmények kérik ki a 63. évében járó szakember szakértői véleményét, mint például az USA Kongresszusa. Roubini tehát akárki, nem egy a sok közül.

Most pedig azt mondja – a BBC beszámolója szerint, amelyet jószerivel világszerte átvettek a hírügynökségek –, hogy a koronavírus hagyatéka egy elhúzódó gazdasági visszaesés és nagyon lassú kilábalás lesz.

Annak idején, tizenvalahány éve (sajnos, igaznak bizonyult) előrejelzéseit erős fenntartásokkal fogadták – bizonyos valószínűséggel a mostaniak is erre a sorsra jutnak. Magam azért szurkolok, hogy ne a híres-hírhedt professzornak legyen igaza, s a vírus-okozta válság minél hamarabb feledésbe merüljön.

A válság azonban optimista számítások szerint is legalább két-három évig eltarthat.

Nemrég írtam arról, hogy egyes hazai szakemberek úgy látják: az ország gazdasága az idei harmadik évnegyedben – az első még jó volt, a második biztosan katasztrofális lesz – már ismét pozitív mérleget mutathat fel. Fogadalmam: pezsgőt bontok, ha ez bekövetkezik. Tartok azonban tőle, hogy megspórolom az árát.

Jelenleg ugyanis egy akármilyen erős gazdaság (mondjuk USA, Németország) nem csupán önmagától függ, hanem, a szoros összefonódások miatt, másoktól is. Egy gyengébb gazdaság, mondjuk a Romániáé vagy Magyarországé, fokozottabb mértékben, hisz még inkább másokra van utalva; ha például a francia vagy német autóipar „nem megy”, akkor a román és magyar sem.

Szóval a „fenegyerek” Roubini azt mondja ma, 2020 tavaszán: kb. egy évtizednek kell eltelnie, amíg a világ gazdasága magához tér a koronavírus-okozta ájultságából.

Meg azt, hogy bizonyos munkakörök a járvány folyadékaként eltűnnek. Hogy az eltűnt munkahelyeknek csak egy része fog visszatérni, várhatóan alacsonyabb fizetésekkel.

A következmények nyilvánvalóak.

De amíg élünk, remélünk, végeredményben Roubini is tévedhet, hisz ő is csak ember.

Maradjunk egyelőre ennyiben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu