Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. május 14., 20.31

Egészségügyi reform

Írta: Jámbor Gyula
2020. november 19., 16.52 Csütörtök / Arad

A román államfő nyilatkozatát hallgattam a tegnapelőtti, Cotroceni-palotabeli összejövetel után.

A szokásos szöveg, hogy mindent meg kell tennünk a járvány terjedésének megakadályozására.

De egy új elem is: az egészségügyi törvénytervezet. Ami állítólag hónapok óta készül, és arra vár, hogy egy új összetételű – nyilván liberálisok uralta – parlament beiktatása után törvényerőre emelkedjék.

Leszámítva a választási kampány beütéseit, azt mondhatnánk: egy új egészségügyi törvényre (meg sok más területet szabályozó törvényre is) kétségtelenül szüksége van az országnak. A régi (és mai, több, nyomon követhetően legalább 17 módosításon átesett, azaz toldozott-foldozott, 2006-ban kiadott) törvény megérett a cserére, a gyökeres átalakításra, és nemcsak szövegében, hanem főleg koncepciójában. Bár ezen a ponton, személyesen, mintegy zárójelben említve, vannak fenntartásaim. Aradi ismerősöm mesélte, hogy angliai hivatalos utazása során egy ottani, nagyvárosi könyvtárba vitték el kedves házigazdái, megmutogatva a szakterületükre vonatkozó törvényeket rögzítő dokumentumokat. Vékonyka kötet az eredeti, mellette vaskosak a több száz éves kiegészítésekkel, módosításokkal.

Így is lehet Angliában, a hagyományok országában. Szegény jogászok, vajon hogyan igazodnak el a mérhetetlen dzsungelben?

Visszatérve a lényegre: állítólag készül az új román egészségügyi törvény.

Minthogy egy ország jövője lakosságának egészségi állapotán is múlik (meg oktatásán, egyáltalán nem mellesleg) minden okosan szervezett és vezetett állam, nyilván a kor szellemének, koncepciójának megfelelően, súlyt helyezett a kérdésre. Korunk Európájában, a súlyos demográfiai helyzet fényében hangsúlyosabban jelentkezik a probléma.

Hogy milyen lesz az új román egészségügyi törvény – ha lesz egyáltalán olyan többségű parlament, amely megszavazza –, nem tudom.

Amit eddig tudni lehet: Romániában az utóbbi harminc esztendőben sok, különböző politikai színezetű kormány váltotta egymást a hatalmon, s azokban 24 egészségügyi miniszter, köztük négy az RMDSZ képviseletében. Mindegyikük bizonyára nagy önbizalommal, sok a jobbító reform szándékával jött, de átlagban alig egy évvel többig élvezte (némelyik többel, némelyik kevesebbel) a miniszteri bársonyszék kényelmét.

Feltételezni sem merem, hogy valamennyien eleve tehetségtelenek, ötletek híján lévők voltak. Többségük bizonyára nagy ambíciókkal látott neki, azt érezvén, hogy ami van, az nincs rendben.

Részeredmények kétségkívül születtek, az összkép azonban, sajnos kétségtelenül, nem mutat túl jól.

Ha, mondjuk és feltételezzük, hogy megszületik majd egy kiváló egészségügyi törvény (remélni szabad!), melléje egy sor más – többek között a finanszírozással kapcsolatos – szabályozást is el kell fogadni és betartani, hogy az jól működhessen.

A nagy távolságok legyőzése, az ősi bölcsesség szerint, az első lépéssel kezdődik.

Az új egészségügyi törvény (nem tudni, milyen lesz, de feltételezhetően jobb a mostaninál) kezdeményezése az első lépés. Reméljük, hogy nem torpan meg ennél.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu