Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 22.40

Elektronikus sport

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 20., 16.55 Szerda / Arad

Amikor, nagyon felületesen, olvastam a hírt – egyébként lapunkban is megjelent – , majd hanyatt estem; abból ugyanis azt olvastam, hogy a tavalyi esztendő legtöbbet kereső sportolója a sakkvilágbajnoki címvédő Magnus Carlsen, aki a világháló pénzdíjas eseményein, mindenekelőtt az általa életre hívott internetes nemzetközi tornákon 510 587 dollárt keresett tavaly – írta az insidethegames.biz.

Félmillió dollár egy világ-élsportoló évi keresetéhez képest semmi, volt az első reakcióm.

De valóban, elnéztem a szövegben szereplő e-t, ami az elektronikus rövidítése.

Lám, mi történhet, ha figyelmetlenül, rosszul olvasunk.

A norvég sakkozó csodagyerekként indult, 13 évesen és egynéhány hónaposan már nemzetköti nagymester volt – ez a sakk világában a legmagasabb elérhető cím –, és azóta sikert sikerre halmoz. No de olyan, hogy egy sakkozó, az ész sportjának képviselője az év legjobban kereső sportolója lett volna, soha nem fordult elő.

Most sem.

Az a félmillió dollárt éppen csak meghaladó összeg a sportolójövedelmek tekintetében igencsak a hátsó régiókba utasítja, előtte teniszezők, focisták, golfozók, kosárlabdázók stb. tolakodnak. És mindenikük sokkal látványosabb, tévék által szívesebben közvetített sportág képviselője. Kinek kellene a sakk? Uncsi, percekig várhat az ember, amíg valamelyik partner lépésre szánja el magát. Addig az egyik fél töprengő, unalmas képét bámulná?

Ezért nem lesz soha az emberi elme legélesebb sport-megnyilvánulását tükröző sakk menő televíziós sportág. Pedig alapvető szabályai az átlagember számára fél-, de egy óra alatt biztosan megtanulhatóak. Vannak tévéadók, amelyek a fali célba dobás – darts – vagy biliárd versenyeiben órákon át tartó műsorokat közvetítenek; ezen sportágak alapvető szabályai kb. tíz perc alatt elsajátíthatóak.

De hát a szabályokat értők minden százezredike, vagy tízmilliomodika válik a sportág igazi mesterévé.

A született (kétségtelenül létező) adottságokon kívül rengeteg kitartás, gyakorlás s az ezzel járó lemondás kell ahhoz, vagy valaki akármilyen területen a csúcsra jusson.

Az elektronikus sportból indultunk ki, amelynek tavalyi győztese egy norvég, fiatal, harmincéves ember.  

A nála jóval idősebb kortárs azonban arra gondol: mi lesz, vagy mi lenne, ha a következő évtizedekben a sport – meg általában az élet – az ’e’ változat irányába csúszna el? Amikor az élet fontos dolgai nem a megszokott mederben, az emberekkel szemtől szemben, hanem csak e-szinten, távkapcsolatban zajlanának? E-szinten csapnának össze világbajnokságon, olimpián az akkor legjobbaknak elkönyvelt sportolók, csapatok?

Ne tessenek nagyot nevetni, nem is annyira sci-fi elképzelés.

A COVID-járvány az utóbbi időben számos példát mutatott arra, hogy a különböző (köztük legfelsőbb) szintű európai  kapcsolatok táv-érintkezéssel is létrejöhetnek.

Ugyanígy elképzelhető (nem szeretném, ha valósággá válna), hogy az emberek közötti kapcsolat általában a fenti alapon jönne létre. Előjelei (különböző, az emberi érintkezést kétségtelenül elősegítő világhálók közreműködésével) már régecskén mutatkoznak. A személyes érintkezést, beszélgetést, egymás szemébe nézést azonban – jelenlegi tudásunk, álláspontunk szerint – semmi sem pótolja.

De ki tudja, mit hoz a jövő?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu