Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. február 24., 21.58

Elnöki beiktatásról, kissé szubjektíven

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 21., 18.21 Csütörtök / Arad

Január 20-án a rég megszabott protokolláris menetrend szerint beiktatták az Amerikai Egyesült Államok új, sorszám szerint 46. elnökét.

Örömmel jelentem az olvasónak, hogy ott voltunk, bár sajnálatos módon (bizonyára csak valamely adminisztrációs hiba folytán) a Nyugati Jelent nem hívták meg a világra szóló eseményre. De túljártunk az eszükön, s a televízió jóvoltából eleitől a végéig követtük az eseményt.

Ami azzal kezdődött, hogy a novemberi választáson legyőzött régi elnök, helyi (washingtoni) idő szerint reggel nyolc óra körül beszállt az amerikai haditengerészet helikopterébe, amely az Andrews katonai légibázisra szállította. Jó harminc éve nem volt ilyen kellemes „helikopteres” élményem: akkor egy romániai államfőt repítő légi jármű szállt fel Bukarestben ismeretlen cél felé. Tegnapelőtt mindenki tudta: a leköszönni semmiképpen nem akaró, vereségét el nem ismerő amerikai elnököt kaliforniai rezidenciájára viszi majd, utoljára, az államfőnek dukáló US Force Nunber One spéci légierőd.

Mielőtt felszállt volna nejével együtt – hasonlóan fiatal, csinos, egykori topmodell elnöki (amúgy jelentéktelen) feleség hosszú ideje nem volt, Kennedy özvegye óta, az Államokban és nem is lesz, gondolom, jó ideig –, elmondta utolsó elnöki beszédét. Mit is mondhatott volna mást, mérhetetlen egocentrizmusából adódóan, mint hogy az USA az ő elnöksége alatt hatalmasat lépett előre. Van, aki hiszi, mások, a többség, nem.

Szóval, a régi amerikai elnök fel- és elszállt. Milliárdos (dollárban), bár sok elemző szerint üzletei befuccsolóban vannak. Az a kétszáz-valahány ezer dollárnyi (évi) elnöki nyugdíj csak amolyan szépségtapasz; bár a régebbi elnökök példájából az derül ki, hogy e semmi kis pénznél jóval többet kaszálhatnak ilyen-amolyan fellépésekből, jogdíjakból stb.

Mondják, hogy Clinton volt elnök pl. egy-egy előadásáért százezres fellépési díjat kér. (Olvastam, nem vállalok érte felelősséget.)

Üzletnek sem rossz az USA volt elnökének lenni.

Mintegy zárójelben: a romániai egykori államfők elnöki mandátumuk elismeréseként nagyjából 5000 lejes – kb. ezer eurón, vagy dollárban valamivel túlmenő járandóságot inkasszálhatnak. Kicsi ország, kicsi kompenzáció.

De térjünk vissza Washingtonba, amelynek fővárosát, szerintem dicséretes módon, első elnökéről nevezték el, ahol január 20-án beiktatták a legújabb elnököt.

Akinek első ténykedései között volt egy tucatnyi (pontosabban annál hárommal több), az előző adminisztráció által elfogadott határozat visszavonása. Az új seprű az első perctől kezdve kiválóan söpört.

A világ első hatalma, például, seperc alatt visszatért a párizsi (környezetvédelmi), annak idején az Államok kivonulását erős bírálatokat ért, valamint az Egészségügyi Világszervezettel kötött egyezményhez.

Az első intézkedések és nyilatkozatok arra utalnak, hogy az USA és a világ többi részének kapcsolata visszatér a normális kerékvágásba. Hogy valóban így lesz-e, annak megerősítésére még kell várnunk kicsit.

A beiktatás visszafogott volt; elvégre járvány van, az USA-ban különösen pusztító. Washington központja, mondták és mutatták, puszta volt, holott máskor emberek százezrei tolongtak egy hasonló eseményen.

Lady Gaga, a beiktatási ünnepség egyik nagy sztárjának fellépését nem díjaztam, mérhetetlenül nagy (piros) szoknyáját sem csíptem (bár hozzászokhattunk volna extravagáns megnyilatkozásaihoz), őszintén szólva az amerikai himnusz előadását sem. Hogy a beiktatáson résztvevő fő hölgyek (alelnök, volt elnök-feleségek stb.) milyen, és milyen jelentéseket hordozó toalattekben jelentek meg, nem igazán tudom – kommentálták ugyan, de magamnak nem sok érzékem van hozzá. Azt mondták: jelentést hordoznak.

A beiktatáson mindenesetre túl vagyunk.

Lehet, hogy amint január 20-án többször is elhangzott Washingtonban, az új elnöktől is: új idők kezdődnek.

Lehet. Az USA, akárhogy vesszük, 2021 elején még a világ vezető hatalma.

Amit pedig első embere mond, s azt a kormánya kiválasztása is megerősíti, arra mindenképpen figyelni kell.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu