Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. január 22., 06.16

Előkampány

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 29., 16.59 Szerda / Arad

Azt már tudjuk egy (rövid) ideje, hogy szeptember 27-én helyhatósági választásokat tartanak Romániában. Illetve akkorra tűzték ki, mert ki tudja, mi következhet még be ezekben a koronavírustól vészterhes időkben.

Azt is tudjuk az Állandó Választási Hatóság két napja kiadott közleményéből, hogy a hivatalos választási kampány egy hónappal az esemény előtt, augusztus 28-án kezdődik.

Az olvasó azonban azt tapasztalhatta, hogy a kampány tkp. már jó ideje folyik – ezt mondják „előválasztási kampánynak”, amely (nem pontosan ilyen megfogalmazásban) a hivatalos menetrend szerint tegnap, július 29-én indulhatott volna.

A pártok, (esetleges) választási szövetségek kívülre is látható, de leginkább a kulisszák mögött zajló szervezkedése a hatalom megszerzése

érdekében réges-rég beindult.

A legtöbb ember azt mondaná, hogy a világot a pénz mozgatja, minél több van valakinek belőle, annál erőteljesebben húzogathatja a szálakat. És a döntő többség nem is vitatkozik ezzel az elmélettel.

E sorok írója, nem csak saját kútfejéből merítve, rég tudni véli, hogy a világ legfőbb java mégsem a pénz, hanem a hatalom. Részben mert a hatalom általában pénzzel jár, de ha mégsem, akkor is.

Az átlagos (vagy azon aluli) gondolkodású, a mindennapok apró problémáival, megélhetési gondjaival küzdő emberek többsége sokszor nem igazán érti, mi hajtja a pozíciókra törekvőket, tehát feltételezi, hogy a pénz.

Az ún. „megélhetési politikusok” szempontjából valóban. (A megélhetési politikus az, aki egy akármilyen funkcióban állami pénzből jobban megél, mint abból, amennyit polgári szakmájával kereshetne.

Ez, emberileg, érthető, hisz ki ne szeretne jobban élni?

De mit mondjunk azokról, akik milliós, milliárdos vagyonok birtokában (nem egyszer előrehaladott életkorban) vetik bele magukat a választási küzdelmekbe?

Ők biztosan nem a szó szoros értelmében vett megélhetési politikusok, viszont rendkívül túlfejlett egóval megáldott emberek. (Az USA erre vonatkozólag számos, nagyon is konkrét példát szolgáltat.)

Tegnap hallottam, hogy volt államfőnk, Bukarest egykori főpolgármestere, azelőtt a valamikori román tengeri flotta legnagyobb kőolajszállító hajójának kapitánya mégis indul a főváros főpolgármesteri tisztségéért. Lefogadnám, hogy nem csak az amúgy jelentős javadalmazásért. Van önbizalma, s talán őszintén hiszi, hogy többet tehet a fővárosért és lakosaiért az eddigieknél.

Fenti, a pénz–hatalom viszonyára vonatkozó teóriám igazolására a legfőbb érveket, példákat, bár volna jó néhány, még fel se sorakoztattam.

Nem hivatalosan már számos helység, község, kis- és nagyváros vezetésére ácsingózó személy nevét ismerjük, habár ezek hivatalos regisztrálására csak augusztus 7–18. között kerül sor. Nehéz járványos idők ide vagy oda: jelöltekben nincs hiány, a román társadalom sok ezernyi kiválósága kész szarván ragadni a bikát, s a győzelem reményében megküzdeni vele.

Amúgy négy évvel ezelőtt sem volt másképp, s megkockáztatom: négy év múlva sem lesz.

A társadalom mindig, mindenütt kitermeli a maga kiváló politikus-hajlamú egyedeit, akik hajlandó magukra vállalni, úgymond a dolgok irányítását és nehezét. Előfordul, nem is ritkán, hogy nem jön be. De hát ilyen az élet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu