Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.53

Előrehozott hadgyakorlat

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 21., 15.27 Kedd / Arad

Kis szómagyarázat a címhez: az előrehozott azt jelenti, hogy valamely korábban eltervezett akciót, rendezvényt stb. a tervezettnél, a lerögzített időnél előbbre hoznak.

Bonyolultabb valamivel a „hadgyakorlat” kifejezés.

A had eleve katonai képzeteket kelt, valamely, mások ellen vonuló, harcoló erőét. (De lehet azonban a szó szoros értelmében vett nem katonai erő is.)

A gyakorlat viszonylag könnyebben értelmezhető: egy akármilyen tevékenység (foglalkozás, mesterség stb.) űzéséhez szükséges tapasztalat hasznát nem könnyű megkérdőjelezni. Nehezen cáfolható, hogy a több évtizedes tapasztalatú, szakmája gyakorlása közben ezer problémával szembesült asztalos, vízvezetékszerelő, orvos, tanár stb. tudását egy kezdő kenterbe verheti. Bár elméletileg ez sem kizárható: a nagy felfedezéseket, áttöréseket gyakran a merőben újat álmodó, a régivel szakító gondolkodók hajtották végre.

Most, 2020 tavaszának nagyjából közepén a koronavírus-világpandémiát éljük. És „Szürke édes öcsém, minden teória / s az élet aranyfája zöld” – Goethe Faustja két sorának egyik ihletett fordításában.

„Az élet aranyfája zöld”, a megállapítás érvényes majd’ kétszáz évvel a nagy költő halála után is.

A Kedves Olvasó viszont még most sem tudja, hová akar kilyukadni e cikk szerzője, aki a cím szerint az előrehozott hadgyakorlatról kívánt értekezni.

A magyarázat az ortodox húsvét előtti napok egyik hazai nyilatkozatából indul: az Egészségügyi Minisztérium palesztin származású (megítélésem szerint kiváló szakmai és emberi hitelességű) államtikára azt mondta: az Európai Unió (valamely szakszerve) 2020 májusára egy nagyszabású,  járvány idejére szóló „hadgyakorlatot” készített elő.

Amúgy (zárójelben) egy pandémia veszélyét jónéhány tudós már évek óta jelezte. Akkoriban a koronavírus konkrétuma fel sem merült.

Most azonban az a helyzet, hogy az EU-terv előrevetítette potenciális állapot egy az egyben bekövetkezett, Európa, sőt a világ legnagyobb része a koronavírus támadásával szembesült. Sokkal drasztikusabb formában, mint ahogy elképzelték.

A „hadgyakorlat” egyértelműen a háborúra felkészülés; mindenki, aki megszervezi, azt reméli, hogy belülre-kívülre megmutatva erejét megfélemlítheti, elijeszti, megfékezheti az ellenfelet.

A történelem tanúsága szerint azonban (sok ezernyi a felhozható példa)

ez távolról sincs így.

No de a koronavírus, ez a szabad szemmel láthatatlan ellenség semmilyen erődemonstrációtól nem riad meg. Ami előtt meghátrál, az egy nálánál erősebb ellenfél, egy oltás, hatásos gyógyszer, ha sikerül ilyet létrehoznia az embernek.

Egyelőre nem igazán sikerült.

Amit azonban a romániai Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondott: a mostanában sokat bírált Európai Unió (mindig célszerű valami bajt másokra kenni!) idén májusra felkészülési gyakorlatot – szimulációt, mondják manapság Romániában, iskolai felmérések kapcsán is – tervezett egy járvány kitörésének esetére. Ám kissé elkésett: a valódi katasztrófa még a hadgyakorlat előtt bekövetkezett, nagyobb erővel, pusztítással, mint amit előzőleg feltételeztek.

Remélhetőleg a mostani koronavírus-járvány és lefolyása tanulságokkal jár, s az emberiség (amely az elmúlt hónapokban tudomásom szerint eddig példátlan összefogást mutatott) túl lesz ezen a megpróbáltatáson is. Veszteségek árán, természetesen.

A győzelmet soha, sehol nem adták ingyen.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kovats / Kedd, 2020. április 21., 16.59 Válaszoljál rá!

Tudnek meselni Arafatrol. Nem kellene annyira elajulni tole. Teny es valo jol raerzett arra mar a kezdetektol fogva hogyan adja el magat hozzaerto szakembernek. Iszonyu sokat artott a roman egeszsegugynek, de ezt tenyleg csak azok latjak akik benne vannak. Egyszer majd egy sor mellett kifejtem. Tisztelettel.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu