Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. január 23., 04.02

Eltűnik a pénz

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 15., 16.50 Kedd / Arad

Baj van, emberek. Azt mondják egyesek, hogy eltűnik a pénz.

Erről egy régi, legalább hatvan esztendős vicc jut eszébe annak, aki megérte. Az pedig így szól: a falusi kollektív gazdaságba felülről jött propagandista tart előadást a kommunizmusról. Vázolja, hogy s mint lesz valamikor, az egyik ütős érv szerint el fog tűnni a pénz. Józsi bácsi, képtelen lévén kivárni a „kérdések, hozzászólások” napirendi pontot, közbeszólal: „Higgye el, elvtárs, akkor is lesz, akinek lesz”.

Mielőtt bárki kétségbeesne kis megtakarításának sorsáért aggódva, csak a valódi (napjainkban papír formájában létező, az apró fémpénzt hanyagoló) összegekre gondolok. 

Pénz, általános fizetőeszközként, nem volt mindig; egyszer csak feltalálták, állítólag a föníciaiak (eleinte értékálló nemesfémek formájában), erősen megkönnyítve a különböző népek, országok közötti kereskedelmi és cserekapcsolatokat. Az egyetemes fizetőeszköz birtokában már nem kellett „de facto” piacra hurcolni a kecskét, szarvasmarhát, gabonát, agyagedényt, kelmét, szerszámot, fegyvert stb., más javakra elcserélendő: azoknak pénzben kifejezett értéke, ára volt, s megállapodás esetén a szerződő felek utóbb, akár nagy tételben, egymásnak leszállították.

A pénz feltalálásának óriási szerepe volt az emberiség történetében, elősegítette egymástól roppant távoli vidékek egymáshoz közeledését, az anyagi és kulturális értékek cseréjét.

Manapság, mondják sokan, magasan képzett szakemberek, a pénz valóságos, tapintható (papír vagy fém-aprópénz) formájában eltűnik az emberiség történelméből. Alighanem igazuk van: az immár hétmilliárd fölötti emberiség egy (nem tudni, mennyire tekintélyes) része már bankkártyával, azaz nem készpénzzel fizet.

A világon pedig dollár- vagy euró-milliárdok ezrei cirkulálnak: soha ennyi pénz nem volt, mint 2020 szeptemberének közepén, és egy vagy két-három hét múlva alighanem újabb milliárdokat írhatunk hozzá.

De tudja-e a kedves olvasó, mennyi az egymilliárd?

Még emlékezhet tanulmányaiból, hogy „tízszer százmillió”.

Kevesebben jegyezték meg (elsiklottak fölötte?), hogy 1 év = 31 557 600 másodperc.

10 évnél tízszer több, a szökőéveket is beszámítva.)

Ha valaki egymilliárdig akarna elszámolni, ahhoz (egy ugrást, számolást másodperces időközben számolva) legalább nyolcvan évre lenne szüksége. Amikor tehát sokmillárdos tételekről beszélünk, aligha tudjuk, hogy lényegében miről is.

Történelmi és egyéb előzményeket félretéve még mindig az „Eltűnik a pénz” címszónál tartunk.

Ha fentebb azt mondtam volna, hogy eltűnik, elnézést kérek.

Dehogy tűnik, legfeljebb virtuálissá válik. A valóságosból virtuálissá váló fogalommal még ismerkednünk kell.

Minden fentit összefoglalva azt mondhatnánk: belátható időn belül akár reális, akár virtuális – nem tűnhet el a pénz.

Akinek van, van. A akinek nincs, anélkül marad.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu