Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 07., 20.46

Érettségizik a politikus

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 24., 15.51 Szerda / Arad

Folyik az érettségi, a különleges körülmények közepette speciális feltételek között. Az idei év „szenzációja”, mint ahogy több tévéadón láttam, az, hogy egy (amúgy kormánypárti, bár ez szerintem nem lényeges) politikus is a bizottság elé áll. Nem élvonalbeli személyiség, egy déli országrész megyei pártszervezetének helyettes főnöke, aki most az estiben végzett líceumot bizonyítvánnyal kívánja megkoronázni. Aztán majd meglátja, nyilatkozta, akar-e felsőbb iskolát is végezni.

Dicséretes.

Valamikor, nagyon rég, az egyetemi diákotthonban egy olyan (a többiekhez képest meglett korú) kollégával kerültem egy szobába, aki sokadszor felvételizett. Orvos akart lenni, nyolcadik nekifutásra sikerült – akkoriban más idők jártak, borzasztóan nehéz volt az orvosira bejutni –, és biztosra veszem, hogy kiváló, lelkiismeretes szakember lett belőle. Nem győztem csodálni a Mócvidékről származó, nagyon rokonszenves Nicut.

Ma is nagyon tisztelem, becsülöm azokat, akik jóra irányuló elképzeléseik, terveik mellett képesek kitartani, és áldozatokra is képesek ezek véghezvitelére. Szorítok az általam ismeretlen (azelőtt a megyebeli főnökök sofőrjeként szolgált) politikusnak, hogy sikerrel vegye az akadályokat. Talán még magasra viheti.

Az iskola, a diploma nem minden, bár általában fontos, szükséges; feltételezhetően minél magasabb fokú iskolát végzett valaki, annál műveltebb, annál szélesebb körű a rálátása a világ dolgaira. Kivételek persze mindig vannak. Egykori iskolai osztálytársam (éppen csak átcsúszott egyik évből a másikba) az egész évfolyam anyagilag legsikeresebb tagjává vált a későbbi orvosok, mérnökök, pláne tanárok előtt; találkoztam életem során, olyan, pár osztályt végzett, éppen csak írni-olvasni tudó, ám csodálatos adottságú idős pásztoremberrel, aki nálamnál, az újságírást úgy-ahogy évtizedek óta művelő (vagy gyötrő) valakinél sokszorta érdekesebben, érzékletesebben adta elő a medvével való találkozást valahol a Hargita hegyei között. Tökéletes, pont, vessző változtatását sem igénylő novella lett volna, ha rögzítem.

Ha valaki netán arra következtetne a fentiekből, hogy a tanulás, továbbképzés ellen szólok, akkor erősen félreértett.

Meggyőződésem – elképzelni sem tudom, mi ingathatna meg ebben a hitemben –, hogy egy országot, esetünkben közelebbről Romániát egy jól képzett, a jelenlegi helyzetet átlátó és következményeit helyesen felmérő hatalom menthetné meg a rá leselkedő súlyos veszélyektől.

A kérdés: van-e ilyen hatalom?

Amit biztosra veszek: a válasz és megoldás nem könnyű.

A most érettségiző politikus ügye az általános helyzethez képest piti ügy.

A nagyobb és igazi kérdés, hogy mi lesz ezután az ország sorsát irányító hatalom berkeiben.

A hazai vezető politikai osztálynak komoly érettségről kell tanúbizonyságot tennie, attól függetlenül, hogy soraiban milyen fokú iskolákkal rendelkező egyénekkel számolhat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu