Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. május 14., 18.36

És mennek a románok…

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 15., 15.23 Szerda / Arad

A katolikus (a „katolikus” jelentése nagyjából: egyetemes, a nyugati keresztény – református, evangélikus, unitárius stb. vallásokat is beleértő) húsvét előtt pár nappal Romániából mintegy kétezer román állampolgár kelt útra Nyugat felé. Viszontagságos előzmények után, nem az ország magyarok lakta régióiból, mezőgazdasági szezonmunkára, Németországba, miután, például Kolozsvár repülőterén, illetve annak körzetében, a Romániában érvényes katonai rendeleteket (hogy eufemisztikusan fogalmazzunk) nem mindenben tiszteletben tartó körülmények között várakoztak.

Csak reménykedhetünk, hogy senki nem fertőződött meg a koronavírussal éppen itt, ha már nem volt megfertőzve.

Végül elindult a valahány charterjárat, s vitte honfitársainkat ezer-valahány kilométernyire a munkahelyük közelébe.

Olvasom, jó néhányukat leendő gazdáik, alkalmazóik, a spárgaföld-birtokosok szívrepesve várták a reptéren, s rögvest el is fuvarozták őket munkahelyükre, hiányukban ugyanis a termés ki tudja, mennyi ideig még a földben maradhatott volna, ki tudja, mekkora anyagi kárt okozva.

Németországban ugyanis a mifelénk kevésbé ismert és kedvelt zöldségféle nagy népszerűségnek örvend (magam is láttam hatalmas, éppen betakarítás alatt álló területeket), s ha nincs, aki begyűjtse a termést – helybeli pedig annyi pénzért nemigen akad –, akkor ott eszi meg a fene.

De hát van Kelet-Európa – Lengyelország, Románia, Bulgária stb. –, amelynek csóró munkásai boldogan vállalják a spárgaszedést, nekik viszonylag jó pénzért, a szállást, étkezést tekintve pedig nem igényesek. Végül mindenki elégedett.

Nem is kerülne terítékre a téma, ha nem volna Romániában több szigorú (katonai) rendelet, amelyek erősen korlátozzák a hazai polgárok mozgási lehetőségeit.

Amelyek értelmében egy mondjuk hetvenévesnek tilos kimennie a lakóhelyéhez közeli parkba, sétányra, az erdőben mozognia (a karanténra érvényes szabályokat betartva), bár az az egészségét szolgálná, a harminc-negyves-ötvenesnek viszont szabad külföldre repülnie munkavégzés céljából.

A román miniszterelnök pedig azt mondja: ez van, nincs mit tennie ellene.

A DPA (Deutsche Presse Agentur) szerint egy Németország–Románia közötti megállapodás alapján Románia lehetővé teszi, hogy szezonmunkás polgárai bemehessenek Németországba. Április–május folyamán mintegy 80 ezren.

Az elsők beléptek.

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

Pillanatnyilag Németországban, fiamnál, unokáimnál kellene lennem, a repülőjegyet hónapokkal ezelőtt, az „ántiidőkben” megváltottam.

Most csak nézem, hogy a spárgaszedő románok, némi viszontagság árán ugyan, de elindultak. Vagy kétezren.

Remélem, egyikük sem vírusfertőzött. Vagy nem lesz az, ha visszatér.

Ha mégis, akkor... az lesz, ami lesz.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu