Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.23

Európai minimálbér (?)

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 21., 16.13 Hétfõ / Arad

E cikk mezei újságírója (jól kitalálta valaki az immár meghonosodott megnevezést az átlagos, jelentéktelen, legfeljebb csak igen szűk körben ismert médiaszolgára) sokszor hallotta az átlagember panaszát az utóbbi jó évtizedben: ha már az Unióban vagyunk, miért nem kapunk azonos munkáért azonos bért mondjuk a német, francia dolgozóval?

Valamikor emlegették Angliát is, amely azonban, kiválván az Unióból, manapság már nem aktuális.

A felvetés bizonyos szempontból jogos. Mert hogy van az, hogy ha Németországban egy vízvezeték-szerelő, varrónő, buszsofőr, pedagógus x összeget visz haza, egy romániai, ugyanezen munkakörben, háromszor vagy ötször kevesebbet? Hol itt az igazság?

Egykori egyetemi kollégáimtól hallottam (szem- és fültanúként nem tudom igazolni), hogy Kolozsvár főterén kora délelőtt az egyik újságárus nagy hangon kiabálta: nincs igazság! Mármint hogy az Igazság elnevezésű magyar lap elfogyott. (Annak idején az újságok papírtakarékosság, de inkább egyéb meggondolások folytán korlátozott példányban jelentek meg.) A jeleneten, mondják (Si non e vero, e ben trovato) a város akkoriban még számban és arányában a mostaninál jóval nagyobb magyar, vagy magyarul értő lakossága igen jót derült.

Az abszolút igazság ritka (hogy a Föld forog a Nap körül, azt ma már csak a legelvetemültebbek kérdőjelezik meg), a viszonylagos annál gyakoribb.

Ilyen megközelítésből nézem az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen asszonynak nemrégi, az Európai Parlament előtt elhangzott évértékelő beszédét.

Amelyben, többek között azt vetette fel, hogy szükséges lenne egy új európai minimálbér-rendszer kialakítása, amely a tagállamokban keretet teremt mindenki tisztességes megfizetésére.

Hát persze, hogy igen.

Emlékezetem szerint a kommunista ideológia azt mondta volna ki egykoron, hogy „egyenlő munkáért egyenlő bért”.

A hatvanas éveinek elején járó, hétgyermekes anya Ursula asszony (ezért részemről nagy piros pontot kap), tapasztalt (mellesleg igen ambiciózus) politikus.

Amikor azonban a minimálbér bevezetését felvetette, hogy is mondjam csak, naivságát bizonyította. A szándék nagylelkű és nemes, megvalósíthatóságának esélye azonban belátható időn belül, matematikai nyelven szólva, erősen a nullához közelít. Egy európai minimálbér kialakításához, szerintem, jó ideig semmi esély, mert ahhoz egyrészt az egyes tagországok gazdasági teljesítményének érezhető közeledéséhez, kiegyenlítődéséhez lenne szükség, másrészt, ezzel összefüggésben, a jelenlegi árstruktúra gyökeres átalakításához.  

Sok víznek kell lefolynia a Dunán, Rajnán, meg főleg a Dâmboviţán egy ilyen nemes ötlet valóra váltásáig.

Bár legyünk optimisták: ősidők óta tudni véljük, hogy minden hosszú út megtétele az első lépéssel kezdődik.

A fiatalabbak még megérhetik a célvonal átlépését.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu