Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. január 24., 12.33

Hagyományos és megújuló energiák

Írta: Jámbor Gyula
2019. július 31., 04.00 Szerda
A világ egyik nagy gondja – sok van belőle a mai világnak – az energia. A villamos-, a hő-, a járművek hajtására szolgáló stb., amelyek hiányában pár óra alatt mondhatni összeomlana a világ.

Az emberiség száma miatti, a globális ipari, mezőgazdasági, háztartási és egyéb jellegű felhasználás folyamatosan nő, egyre több energiát fogyasztunk.
Most a kérdés egyik vetülete, az emberiség léte, jövője szempontjából nagyon is fontos ügy, a környzetszennyezés gondjával ne foglalkozzunk.
Jó pár évtizede felmerült: a Föld hagyományos energiaforrásai, a fosszilis üzemanyagok – szén, kőolaj, földgáz – készletei végesek, s a földlakóknak más, megújuló energiaforrások után kell nézniük.
És vannak ilyenek; számos tudós szerint csak a Nap földre sugárzott energiája akkora, hogy azt, racionálisan felhasználva, bőven kielégíthető lenne az emberiség egyre növekvő energiaszükséglete. Elméletileg, persze, a gyakorlati megvalósítás előtt napjainkban még óriási és megoldat(hatat)lan nehézségek tornyosulnak.
Aztán hallottunk szélerőművekről (a szél, fúj, ha nem is mindenütt rendszeresen, kiszámíthatóan), a tengerhullámok erejének „igába foghatóságáról”, a föld mélyéről feltörő meleg vizekről stb. stb.
Mindezek, a mostaninál legalábbis sokkal nagyobb mértékű fel- és kihasználhatóságában a jelenlegi, világviszonylatban katonai kiadásokra fordított összegek befektetésének viszonylag kis része is óriási előrelépést jelenthetne.
A jelenlegi világ azonban, sajnos, nem úgy van berendezve, hogy ezt megtegye.
De hogyan is állunk ma, 2019-ben a címben jelzett ügyben?
A British Petroleum (BP) közzétette éves, átfogó energetikai jelentését a világ elsődleges energiafelhasználásáról. A földkerekség egyik nagy múltú, ma is jelentős cégének elemzői szerint (nem kell mérget venni a következtetésekre, de nagyjából biztosan stimmelnek) a világ energiafelhasználása 2,9 százalékkal nőtt egy év alatt, a gázfelhasználás-növekedés ebben 40 százalékos. Az Egyesült Államok, Kína és India együttesen a globális energiaszükséglet-növekedés kétharmadában „ludas”.
Tavaly majdnem kétszeresére emelkedett a tízéves növekedési átlag.
Eddig, szerintem, nincs igazán meglepő – a kérdés az, hogy az ún. megújuló energiaforrások mekkora részt hasítottak ki az egészből.
Hát – nem sokat; a világ energiaszükségletének jó négyötödét (kicsivel több, mint 80 százalékát) tavaly a fosszilis energiaforrások alkották. Arányuk, igaz, évről évre csökken valamelyest, csekély mértékben, de ma még abszolúte meghatározó.
Az optimista úgy fogalmazna: a dolgok jó irányba haladnak.
A pesszimista: megérjük-e, hogy jó eredménnyel a végére jussunk?
Ha ötven esztendővel ezután társaloghatnánk, talán levonhatnánk a konklúziókat.
Vagy a konfúziókat, ahogy kedves egykori barátom szokta volt mondani.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu