Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 19., 21.06

Hamvába holt ötlet

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 13., 08.41 Csütörtök

Régi bölcsesség szerint minden törvény annyit ér, mint amennyit betartanak belőle.

Ha semmennyit nem, akkor semmit.

Tartok tőle, hogy Romániában most (ismét) ilyen törvény készül, amely arról szólna, hogy jövő év elejétől a degradálódott, romlott zöldség- és gyümölcsmaradékokat összegyűjtik és komposztálják sajátos eljárással, hogy aztán növényi trágyaként hasznosítsák.

Az ötlet amúgy nagyszerű lenne, ha nem volna eleve hamvába holt. A kifejezés pedig az értelmező szótár szerint azt jelenti: kilátástalan, eleve kudarcra, sikertelenségre ítélt (akármi). Az ötlet iskolapéldája lehetne annak, hogyan nem szabad olyan törvényt hozni, amit lehetetlen a kijelölt határidőre (szerintem még évekig) gyakorlatba ültetni.

Hogy miért lehetetlen?

Egyrészt azért, mert alkalmazásához egy valóban működő felépítményt kellene létrehozni, amelynek mondhatni csekély része az országszerte szükséges mintegy ötmillió gyűjtőkuka üzembe állítása. Kellenének szállító járművek, amelyek a teli kukákat a gyűjtőhelyre fuvaroznák, emberek, akik a munkát végeznék, továbbiak, akik irányítanák, nagy gödröket kellene létrehozni (milyen területen?) a komposztáláshoz, az ebből származó trágyát ki kellene juttatni a földekre, és két-három lépés még bizonyára ki is maradt. De milyen pénzből? Milyen törvényes keretek között?

Aki azt gondolta (valaki pihent agyú környezetvédelmi minisztériumi tisztségviselő?), hogy ezt nem egészen öt hónap alatt meg lehet szervezni, főleg Romániában, az alighanem tegnap szállt le a fáról.

De vajon mégse? Talán csak bizonyos európai követelményeknek, direktíváknak akarta megfeleltetni az országot, hogy elmondhassák: dolgozunk, lám, törvényünk is van, és minden erőnkkel... stb. Ahogy szokás.

Az Európai Unió úgy tucatnyi éve kezdte komolyabban venni a hulladékanyagok szelektív gyűjtését és hasznosítását, de Románia – ki csodálkozna rajta? – nincs az élvonalban e tekintetben sem: tavalyelőtt, az Eurostat (az Unió statisztikai hivatala) szerint még nem jutottunk túl a 14 százalékon, holott az európai direktíva az idei év végéig a legalább 50 százalék. Ha mások is romániaihoz hasonlóan teljesítenek, nagyon messzire leszünk tőle.

A zöldség- és gyümölcsmaradványok összegyűjtése és komposztálása azonban csak (bár nem egészen jelentéktelen) töredéke a hulladékgyűjtésnek és -értékesítésnek. Ennél azonban pillanatnyilag fontosabb lenne az országban többé-kevésbé funkcionálissá tenni a háztartási szemét szelektív gyűjtését és újrahasznosítását.

Sok nagy- és kisváros mondja, hogy azzá tette.

Pedig tette egy fenét.

Aradon, egy bizonyos tömbház-városnegyedben (az idei év legelején írtam hosszabb cikket róla) a kukásautóba válogatás nélkül beömlesztik az összes (egy adott helyen tárolt) nagyobb szemétkonténer tartalmát; ha a lakosok (a kor szavát megértve és a lelkiismeretes honpolgári tudattól vezérelve) külön is rakták volna a háztartási szemetet (pillanatnyilag pontos feliratok hiányában ez lehetetlen), a műanyag palackokat, papírt, fémet stb., a hulladékbegyűjtő eljárása láttán másodszor-harmadszor aligha lesznek hajlandók egy kis pluszmunkára, a különválogatásra.

Az említett negyedben a helyzet azóta is változatlan, a tegnap megejtett „kuka-inspekcióm” ezt igazolja: nem találtam spéci kukát (a hét közül), ahová a tucatnyi kiürült ásványvizes palackot dobhattam volna.

Régi nóta, hogy a szegény(ebb) országok különösen pazarolnak.

Egykoron (több idős elbeszélőtől hallottam a valószínűleg igaz történetet): a szekerén haladó módos gazda megállt, hogy a falusi úton elpottyantott tehénlepényt vagy lócitromot felszedje. Egy-két év múltán a jobb termésben meghozza gyümölcsét.

A romlott zöldségek-gyümölcsök irányított begyűjtése és komposztálása kétségtelenül okos gondolat. Ám gyakorlatba ültetésétől Románia pillanatnyilag ugyanolyan távol van, mint az átlagember a Mars-utazástól.

Ha már az emberiségnek (és köztük Románia lakosságának) végleg nem lesz más kiútja, mint az okos gondolkodás, talán. De biztosan nem jövőre.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu