Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.49

Határátkelő

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 23., 16.07 Kedd / Arad

Kisebb fajta belbotrány, a számos nagy közepette, belső hazai körökben: Iohannis államelnök az Alkotmánybíróságon támadta meg a parlament képviselőházának május 27-én elfogadott törvényét, amely arra kötelezi a kormányt, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen Magyarországgal egy újabb román–magyar hazárátkelőhely (nevezetesen a Temes megyei Beba Veche – Óbéba – és a magyaroszági Kübekháza közötti) megnyitására. Az államfő nem az átkelőhely megnyitását ellenezte, hanem azt, hogy a hatályos törvények, rendelkezések értelmében azt nem parlamenti törvény, hanem (utólag parlament által jóváhagyott) kormányhatározatban kell megszabni.

Az államfő felfolyamodásában több alkotmányi előírásra, meg egyéb rendelkezésekre hivatkozik, amelyeket egy jogi felkészültség nélküli közönséges újságíró (magamra célzok) aligha ismer, kommentálásukhoz pedig végleg nincs indíttatása.

Engem csak az lep meg, hogy a romániai parlament alsóháza, amelyben jogász felkészültségű képviselőkből álló jogi bizottság működik (feltételezem, hogy a törvényeket, hasonlókat ez készíti elő, nem, mondjuk, a környezetvédelmi szakbizottság), miért nem ismerte az előírásokat. Igaz, ha a parlament, meg az elnöki hivatal (remélem, magasan szakképzett) munkatársai igazán jól értenék a dolgukat, sokkal kevesebb lenne a legmagasabb jogi fórumok, például az Alkotmánybíróság elé utalt ügyek száma.

Mintegy zárójelben, és mellékesen: láthattunk már szerintünk téves alkotmánybírósági ítéleteket is.

Amúgy, ha jól tudom, ez az Óbéba–Kübekháza közötti határátkelőhely a 11. közúti lenne a két ország közötti 448 kilométeres határon (összesen 15 van, ebből 5 vasúti.)

Magyarország, mint köztudott, átmenő ország a Nyugat felé Románia számára, ehhez képest nem túl sok a határállomás: a magyar–szlovák határon (654 kilométer) 34, a magyar–osztrákon (355 km) 30 átkelőhely működik. Igaz, Románia, bár uniós tag, a mai napig sincs a schengeni övezetben, továbbá az is igaz, hogy Románia–Magyarország között több ideiglenes „kishatárforgalmi” átkelőhely is működik hétvégén, vagy helybeli ünnepek kapcsán (egy vagy két napig, nappali órarenddel – Arad megyében pl. kettő, Nagyvarjasnál és Feketegyarmatnál).

Összegezve: elkel egy újabb állandó határállomás, amellett, hogy a Nyugatra irányuló, illetve onnan bejövő forgalom nagyobb része az Arad megyei Nagylakon, illetve a Bihar megyei, Nagyvárad közeli Borson keresztül bonyolódik le. Ezek a román részen csak félig-meddig, autópályán legjobban megközelíthető, stratégiai helyzetben lévő pontok: az előbbi Románia déli (Bukarest felé tartó), utóbbi északi része számára jelentik a legoptimálisabb útvonalat.

Pillanatnyilag tehát ügyrendi kérdések miatt szünetel egy újabb (ismerjük el: nem döntő fontosságú) román–magyar állandó határátkelőhely megnyitása.

Ennél súlyosabbnak érzem azt, hogy az ország két rendkívül fontos intézménye, a parlament és az elnöki hivatal belebotlik egy ilyen apró, a törvények nem ismeretét feltételező akadályba, s megoldására az Alkotmánybíróság közreműködését kéri.

A koronavírus-járvány, remélhetőleg, előbb-utóbb elmúlik. De az inkompetencia? 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu