Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 07.27
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Hatmillió orvosi asszisztens hiányzik

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 08., 17.42 Szerda / Arad

Némi meglepetést keltett Iohannis államfő hétfői bejelentése, hogy Románia orvosi csapatot küld Olaszországba, a legveszélyeztetetebb zónába – 11 orvost és 6 asszisztenst, önkéntességi alapon. Kedden – állítólag összesen 14-en – el is indultak Bukarestből, illetve Temesvárról.

Hát ez igazán a szolidaritás, a segélynyújtás-szándék szép gesztusa. Egy kis szépséghibával, jelenleg ugyanis, a vírusjárvány dühöngése közepette Románia is súlyos személyzethiánnyal küzd. Nem sikerült nyomra bukkanom arra vonatkozóan, hogy pontosan mekkorával, de az köztudott, hogy egyrészt már a járvány előtt is rossz volt e tekintetben a helyzet (rengeteg orvos és asszisztens már rég a külföldi munkát választotta), másrészt a járvány idején nagyon sok orvos és középkáder felmondott, betegszabadságra vonult. Már csak azért is, mert az egészségügyi szakszervezet adatai szerint az orvosi személyzetből országszerte 734 személy megfertőződött (ez hétfői adat, akkor az összes igazolt fertőzött 19 – tizenkilenc! – százaléka, azaz majdnem egyötöde az egészségügyiek közül került ki), s a helyzet két nap alatt egészen biztosan romlott.

A szakszervezet előrejelzése e vonatkozásban annyira borulátó, hogy le sem merem írni! Minek rémítsem magunkat. Ha bebizonyosodik, majd meglátjuk.

Amúgy reméljük, ha már Itáliába megy a kis román egészségügyi csapat, legalább ott hasznosan ténykedik. Remélem továbbá, hogy kap rendes maszkot, védőruhát, kesztyűt, szemüveget – amit egy egészségügyi dolgozó kaphat, s amit itthon bizony nem mindenki kapott meg. Pedig ha valakinek kellett volna, az elsősorban feltétlenül az egészségügyi személyzet.

Amúgy április közepén, mondja az egészségügyi miniszter, vagy kicsoda – annyian nyilatkoznak, néhányan szamárságokat is, hogy az ember azt sem tudja jószerivel, hogy ki, mikor, mit – szóval mondják, hogy jön milliónyi arcmaszk, amit fokozott ütemben itthon is gyártanak, meg lesz több védőöltözet, meg lesznek tán még a teszteket ésszerű időben végző berendezések, anyagok is – szóval „mindent megteszünk”. Már ami tőlünk telik, persze. Többet, itthoni körülmények között, egy köztudottan mindig is kiválóan szervezett országban ki várhatna el?

Amúgy, a címre visszatérve, az Egészségügyi Világszervezet hétfőn ismertetett dokumentuma szerint a világon kis híján hatmillió orvosi asszisztens hiányzik, főleg Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerikában, tehát a világ szegényebb részein. A gazdagabbak még valahogy megoldják: maguk ugyan kevesebb ilyen – az egészségügyi ellátásban óriási szerepű – kádert képeznek, előszeretettel importálnak viszont, például Kelet-Európából már „kész”, s a hazájukbelihez képest pluszbérért, meg jobb körülmények között dolgozni hajlandó „anyagot”.

S ha ott, ahonnan jöttek, nem marad elég, magukra vessenek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu