Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 20.04

Hihetetlen

Írta: Jámbor Gyula
2019. augusztus 05., 06.00 Hétfõ
Olvasom, és nem hiszek a szememnek.

Az internet korszakában, a honlapok millióinak böngészése közben rengeteg hihetetlen információval találkozhat az olvasó. És jól fel kell kötnie az alsót, hogy ne dőljön be nekik.
Ehhez képest semmi, hogy a caracali, szörnyűséges ügy kapcsán egy rendőri vezető az alvilághoz fordult segítségért. Amerikai, meg más krimikben a rendőrök lépten-nyomon alvilági (nekik „hálával tartozó”) figurákhoz fordulnak információkért. Az sem lep meg igazán, hogy ugyancsak az Alexandra-gyilkosság kapcsán „természetfölötti képességgel rendelkező tisztánlátóhoz” (clarvăzător) is fordultak, aki, természetesen, semmit sem látott tisztán. A nyomozó szerveket azonban mindenképpen minősíti.
Az azonban, ami tényleg hihetetlennek tűnik még egy sokat megért újságíró számára is, egy nyugdíjügy: bizonyos Gh. B. (nincs miért megjegyeznünk a nevét, hisz a maga módján ártatlan – a név iniciáléit is csak a könnyebb azonosíthatóság kedvéért írom le) havonta majdnem 74 ezer (nem olvasták félre: száz-valahány híján hetvennégyezer!) lejt kap. Nem hinném, ha nem mellékelnék az erről szóló hivatalos nyugdíjpénztári határozat másolatát.
Miféle kiemelkedő érdemei lehetnek valakinek, aki a romániai – állami társadalombiztosítási, az idei első negyedévben 1181 lejes, nyilván csak a teljes, törvényben előírt szolgálati időt letöltöttnek járó – átlagnyugdíj jó 62-szeresét inkasszálja?
Az első gondolatunk: biztosan egészen kiemelkedő, rendkívüli érdemekkel bíró személyiség lehet. Tudván, hogy Románia államfője havi kb. 25, kormányfője, parlamenti és szenátusi vezetője mintegy 24, egy parlamenti képviselő vagy szenátor 18,7 ezer lejt kap. Hogy megérdemelten-e, vagy sem, azt most ne firtassuk.
Ami tény: 2019 májusában az állami nyugdíjhivatal 105,28 millió lejt fizetett ki speciális nyugdíjakra, ebből 17,88 millió a társadalombiztosítási – azaz a normális nyugdíj-
alapokból – származik (a befizetett nyugdíjjárulék fejében valószínűleg ennyi járna az érintetteknek), döntő többsége, a plusz 84,4 millió az állami költségvetésből.
Aki eddig kitartott a cikk olvasásában, már toporzékol, hogy „írd már le, kiről is van szó”.
Nos, egy olyan ügyészről, aki a colibaşi-i börtön igazgatója is volt.
Elismerem: egyik sem egyszerű és könnyű funkció, a börtön-
igazgatóé különösen nem (hányan vállalnák a kedves olvasók közül?), sőt azt sem vitatom, hogy ilyen, egyébként korkedvezménnyel járó munka plusznyugdíjat érdemelne.
De mekkorát és mennyi pluszt?
Mondjuk, az átlagnyugdíj tízszeresét? Na jó, legyen valamivel több (nem nekem kell kifizetnem), amit ugyan már erősen sokallok – de még mindig az államfő fizetésének szintje körül mozogna.
De hogy egy volt börtönigazgató többet zsebeljen be, mint az ország miniszterelnöke (akit naponta minimum kétszer-háromszor nyilvánosan, az ország színe előtt lepiszkolnak, amiért plusz-
juttatás járna), azt nem tartom ildomosnak.
Ezek után elképzelhetik, mit tartok a bölcs, eléggé jól fizetett honatyáink jóváhagyta, speciális nyugdíjakat szabályzó törvényről. De nem árulom el...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu