Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. augusztus 10., 20.33

Hiszem is, nem is

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 16., 16.51 Kedd / Arad

Lefogadom: a kedves olvasó nem érti, mire utal írásom címe. Hogy is érthetné, ha nem fűzök hozzá magyarázatot.

Mondhatnám azt: hiszek is, meg nem is politikusainknak. A hazaiaknak, az európaiaknak, meg a világ bármely pontján élőknek.

Hiszek is, nem is a közmédiában megszólalóknak, bármilyen kasztba tartozók legyenek.

Hiszek is, nem is, az íróknak, költőknek, válogatott cigánylegényeknek.

Esete válogatja, hogy kinek mikor.

Most például azon filózok (a kifejezésből tetszenek látni, hogy haladok a korral) több internetes honlap egybehangzó tudósítása olvastán, hogy van-e értelmes élet a Földön kívül. (Persze mindjárt beugrik: a Földön van-e igazán értelmes élet?)

Szóval a dolog ott kezdődik, hogy tudósok egy csoportja most tette közzé: számításaik szerint a Tejútrendszerben – ez egy nem túl nagy galaxis, amelyben a Naprendszer, s benne a Föld is található – szóval csak a Tejútrendszerben harmincnál több (sőt pontosan 36) „idegen” civilizáció létezhet.

(A Tejútrendszer amúgy lenyűgöző látvány, ha az embernek sikerül, pláne messzelátóval egy fényszennyezésmentes helyen egy szép nyári éjszakán megcsodálnia.)

Az idegen civilizációkat ugyan nem fogja látni, a tudósok a mai legkorszerűbb eszközök birtokában is csak következtetnek. Hogy mekkora találati eredménnyel, azt a mai földlakó már nem fogja megtudni.

Magam hiszek is, nem is a Földön kívüli (azaz: nem a Földön lévő) életben.

Nem, mert mindeddig egyetlen, számomra elfogadható tény sem igazolja létezését. (A „híres” bizonyítékok rendre hamisaknak bizonyultak.)

Hiszek, mert képtelenségnek tartom, hogy a Világegyetemben csak és kizárólag a Földön alakulhatott volna ki az értelmes élet, ha megvoltak hozzá a természeti feltételek. Persze fogalmunk sincs, milyen lehet a potenciálisan létező értelmes élet másutt; a tudományos-fantasztikus – főleg amerikai – filmekből (amelyek fantáziátlanok, s egyáltalán nem tudományosak) nem indulhatunk ki!

Amúgy a mai világ, itt, a Földön, a XXI. század elején eléggé fantasztikus, szerintem. Óriási, eddig sosem létezett tudományos háttérel úgy viselkedik, mint a rosszul nevelt kamasz: az országok, nemzetek egymás ellen áskálódnak, acsarkodnak, megpróbálják (gazdaságilag, politikailag) maguk alá gyűrni a másikat, miközben (elméletileg) gyakran egészen másról, a megbékélésről beszélnek.

Őrizzen meg bennünket jósorsunk, hogy idegen civilizációkkal találkozzunk a közeljövőben (mondjuk háromszáz-ötszáz év múlva – ha akkor még lesz Föld-lakta emberiség). Addig a földi ember biztosan nem léphet távoli bolygókra (az idézett tanulmány szerint az átlagos távolság a feltételezett „értelmes” bolygók között kb. 17 ezer fényév), legfeljebb ők jöhetnének hozzánk.

Ha csak nem változik a jelenlegi foldi tendencia, bennünket látva biztosan gyorsan visszafordulnának.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu