Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 02.22

Ill(y)és-nap után

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 20., 17.25 Hétfõ / Arad

Ma, július 20-án Illés napja van. A néphit szerint viharos, villámcsapásos, ennek okán munkatilalmas nap, ugyanis a mezőn dolgozóba belecsaphat a villám, s amúgy a termést is elverheti a jég.

Nos, a nemzedékek tapasztalata nyomán keletkezett előrejelzés idén nagyjából bejött Románia tekintélyes részén. Hogy pár órával előbb vagy utóbb, csak részletkérdés.

A magyar néphitben, mint ismeretes, van jónéhány jeles nap – csak példaként: a meleget zsákkal hozó Sándor, József, Benedek, a gyümölcstermést esetleg elpusztító fagyosszentek, a következő negyven nap (esős vagy szép) időjárására utaló Medárd stb.

Meg Illés.    

A bibliai elbeszélés szerint az ószövetségi prófétát tanítványa, Elizeus szeme láttára tüzes szekéren ragadta égbe az Úr. (Lásd irodalmi lecsapódásként Ady Illés szekerén című versét.)  

A hívő zsidók Illést a Messiás hírnökeként várják vissza, szó szerint értelmezve a Malakiás prófétára bízott isteni üzenetet: „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja” (Mal 4, 5.).

Illés-Illyés (Éliás, héber Elijahu – „Jahve az én istenem”) i. e. 9. századi héber próféta a judaizmusban, a kereszténységben és az iszlámban.

Jegyezzünk meg csak annyit, hogy viharos, villámcsapásos, áradásos időket hoz(ott).

Arról, hogy borzalmas (minden jel szerint eléggé komolyan nem vett) vírusos időket is, az Írásban nem olvashatunk, manapság azonban tapasztaljuk.

Az írott és elektronikus sajtóban, a világhálón manapság döbbenetes dolgokról értesülhetünk, amelyek azt látszanak igazolni, hogy az emberiség egy részének fogalma nincs a rája leselkedő veszélyről, vagy ha igen, félvállról veszi.

Tessenek utána nézni csupán az elmúlt hétvégén a németországi Frankfurtban, a romániai tengerparton és a bukaresti szórakozónegyedben, az angliai, nyílt mezőn (a zenebonától a 15 kilométerre lévő városban sem tudtak aludni) megtartott fiatalos rendezvényeknek, a világ több részén megrendezett járványellenes felvonulásoknak.

Az ifjúság kétségkívül nemcsak a jövő letéteményese (jó lapos közhely!), hanem az emberiség legmozgékonyabb, a változásokra, változtatásokra legfogékonyabb, leginkább hajlamos rétege is. Élettapasztalatok híján azonban mondhatni predesztinált bizonyos tévedésekre: a COVID-járvánnyal kapcsolatban, azt hiszem, most ennek vagyunk szemtanúi.

Az Illés-napi ősi tapasztalatok manapság vagy bejönnek, vagy nem (a klímaváltozás körülményei között csak hellyel-közzel); a vírusjárvány terjedése azonban napjainkban egyesek szerint már tudományos, matematikai, előre kiszámítható kritériumok, algoritmusok mentén feltérképezhető. Ezek pedig nem ígérnek jót, főleg akkor, ha a terjedésüket gátoló, netán megakadályozó elemi szabályokat sem tartjuk be.

Pár napja egy román orvos azt javasolta a koronavírusban kételkedőknek: látogassanak el egy, a legsúlyosabb betegeket kezelő intenzív osztályra, hogy személyesen  megtapasztalják, miről is van szó. Az ötlet persze eleve kivitelezhetetlen, de érvnek, poénnak jó, és talán jónéhány embert elijeszt a felelőtlen viselkedéstől.

Pesszimista, de nem alap nélküli feltételezések szerint két hónapon belül elérhetjük a napi ezer (!) koronavírus-fertőzést Romániában.

Ami sokkal rosszabb egy esetleges Illés-napi, emberhalált okozó villámcsapásnál.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu