Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 16.09

Ismét egy klíma-csúcs

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 13., 16.09 Szerda / Arad

Amikor először – futólagosan – hallottam a legújabb, most, hétfőn Párizsban zajlott klíma-csúcstalálkozóról, kissé meglepődtem: nincs jobb dolguk a fölöttébb elfoglalt állam- és kormányfőknek, minthogy a súlyos járvány- és gazdasági világhelyzetben a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvásáról tárgyaljanak? A téma sok-sok évtizede aktuális ugyan – amióta az emberiség észbekapott, hogy nem lesz ez így jó, ahogy megy –, számolatlan, mindenféle szintű összejövetelt, konferenciát, világkongresszust rendeztek, számtalan okosnak látszó döntést hoztak, de legalábbis javasoltak tudósok és politikusok, hogy aztán manapság itt álljunk megfürödve, lényegében nagyon keveset, esetenként semmit előrelépve a nemes ügyben. Sőt.

Pedig hát világméretű problémáról van szó, olyan jelenségről, mint számos betegség: ha idejében felfedezik (esetünkben ezen már rég túl vagyunk!), jó eséllyel kezelhető, talán gyógyítható is.

Nos, most Párizsban részben személyes jelenléttel, részben online megtartották az One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót.

A résztvevők, mások közt Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit miniszterelnök, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, számos nemzetközi szervezet vezetője. Eléggé elit társaság.

De mire jutottak a világjárványok megakadályozásáról is szóló konferencián?

Egyrészt arra (az MTI-t idézve), hogy az ökoszisztémák elpusztításával és a természetes élőhelyekre való behatolással a korábban egymástól elszigetelten élő állatfajok érintkezésbe kerülnek egymással, növelve a betegségek állatról emberre átterjedésének kockázatát.

Biztosan igaz. De ki, és hogyan akadályoz(hat)ná meg, például, hogy a ma már 7,8 milliárdot átlépett emberiség ne hatoljon be az állatok természetes élőhelyére? (Szerény, aprócska példa a hazai medvék lakott területeken való randalírozása.)

A makutyi dumák közt felfedezni véltem egy kézzelfogható tervet is a Szahara terjeszkedésének megállítására, az aszályok és az éhínség problémájának kezelésére: a Nagy Zöld Fal projektet, amelyre a fejlesztési bankok és donorállamok 14,32 milliárd dollárt ajánlottak fel a következő négy évre. Az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó nyolcezer kilométer hosszú sávról, fás, cserjés és füves térségek telepítéséről fenntartható ökológiai rendszerek megteremtése érdekében. Ez 100 millió hektárnyi terület helyreállítását, tízmillió munkahely teremtését és 250 millió tonna szén-dioxid befogását jelentené.

Szép, szép, legyen igaz, bár ennyi csak a töredék töredéke a bolygó megmentésére. Ezernyi hasonló, kivitelezhető, finanszírozható, nagy léptékű elgondolásra lenne még szükség.

Ha a jövőnek elkötelezett állam- és kormányfők még sokszor összeülnek, s minden alkalommal egy-egy épkézláb, megvalósítható ötletet karolnak fel, tán még lesz is valami a Föld, ma még fenyegetett,- jövőjéből.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu