Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.36

Jó, jobb, legjobb

Írta: Jámbor Gyula
2020. szeptember 29., 15.40 Kedd / Arad

Vasárnap eldőlt, hogy helyi szinten ki, mi képviseli az országot a következő négy esztendőben.

Egy nagy erőpróba, a parlamenti választás azonban még előttünk áll, december elején azt is el kell dönteni, hogy „az ország bölcs gyülekezetébe” kik és milyen pártok mekkora arányban kerülnek be – merthogy végeredményben a parlament dönt az egész társadalom gazdasági, kulturális, egészségügyi, beruházási stb. politikájának keretet, útmutatást, bátorítást vagy tiltást adó törvényekről, amelyek között a helyhatóságnak mozgási szabadsága van.

Az önkormányzatiság Romániában, minden eddigi haladás dacára gyermekcipőben jár, az autonómia pedig (amely számos, Romániánál fejlettebbnek minősített országban igen jó eredményekkel járt) egyenesen vörös posztó volt eddig (vajh’ lesz-e ezután másként) a mindenkori hatalom szemében. Az igazi önkormányzatiság, a helyi, községi, városi, municípiumi tanácsok hatásköre jelentős bővítésre szorulna azon túl, hogy befizetik jövedelmük egy jó részét a központi, országos költségvetésbe. Rengeteg helyhatóság azonban az országban képtelen önmagát fenntartani központi támogatás nélkül, az anyagi eszközöket számukra nyilván a jobban gazdálkodó, fölösleggel rendelkező önkormányzatoktól kell elvonni.

A probléma persze rendkívül bonyolult, itt csak jelezni akartam az alapvető gondok egyik részét.

De térjek vissza a címre.

Tudomásom szerint minden nyelvben van mód a melléknevek fokozására: a „jóra” például a jobb és legjobb. (A „vonalon alul” lehetne a rossz, még rosszabb, legrosszabb”.) A mostani választáson – mint minden eddigin – a szavazók aszerint orientálódtak, hogy szerintük az egyik jelölt jobb-e a másiknál.

Nemcsak nyelvi manipuláció azonban, hanem valóság, hogy az akár legjobb sem feltétlenül igazán . Csak a legjobb az adott felhozatalból.

Egy olyan teória tehát, miszerint 2020 szeptemberének végén az ország lakossága (már az a része nyilván, amelyik elment szavazni) az igazán jót választotta, erőteljes vita tárgya lehetne.

Magam nem tartom kizártnak, hogy a listákon nem szereplők között vannak jobb teljesítményre képesek. Ami természetesen csak spekuláció. Egy politikusi pályafutáshoz az első feltétel, hogy szeresse, vállalja megmutatni magát: a visszahúzódó, szerény, a nyilvánosság elé ki nem álló, nyílt harcra nem hajlandó embernek, ha mégoly okos is lenne, semmi esélye egy politikai küzdelemben. Ez bizonyára így is van jól, a politikusi pályafutás, alsóbb szinteken is, sok összecsapással, konfliktussal, esetleges kompromisszumokkal teli időket vetít előre.

Hogy aztán a most megválasztottak jobbak-e, a legjobbak-e, az a jövő zenéje. Az elkövetkező négy esztendő végén majd beszélhetünk róla.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu