Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 04.39

Jövőtől visszaválthatók a PET-palackok Romániában

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 31., 15.42 Hétfõ / Arad

Jövő év elejétől visszaválthatók lesznek a PET-palackok Romániában – nyilatkozta a múlt héten a román környezetvédelmi miniszter.

Megrögzött (bár kissé reménytelen) híve vagyok minden hazai vagy világméretű környezetvédelmi kezdeményezésnek. Általában hálás valami mellett kiállni (lásd a mai és mindenkori választási kampányokat), ha az azonnali, nehezebb, ha távolabbi, reményekkel kecsegtet.

Bevallom, valamikor, ifjabban, sokkal optimistább voltam, mint manapság. Akkoriban, az adott időkkel szembemenve, tényleg hittem, hogy az emberiségre, valamikor, egy szebb korszak vár.

A PET-palackoknak – hol voltak azok akkoriban? – amúgy a fentiekhez semmi köze.

Annak idején tíz darab (echte üveg) literes palackkal elmentem a sarki boltba, s legalább két hétre bespájzoltam ásványvízből, amihez csak „ünnepi” alkalmakkor nyúltunk, merthogy az aradi csapvíz fogyasztásra igen alkalmas volt. (Sok hazai városhoz, helységhez viszonyítva ma is az.)

Romániában azonban azóta óriási méretet öltött a palackozott ásványvíz fogyasztása – ugyanakkor drasztikusan visszaesett az üveges termékek száma –, s ennek természetes velejárójaként nőtt a PET-palackok száma.  PET – a polietilén-teraftalát az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag, üdítők, alkoholos italok, tisztító- és kozmetikai szerek, gyógyszerek és növényi olajok egyarántjára alkalmas.

Csak Romániában évente százmilliós nagyságrendű mennyiségről beszélhetünk. És hol van még Európa, vagy a világ?

Nem tudom, hogy a kedves aradi olvasó kiment-e egyszer-kétszer a Maros áradásakor a folyó partjára. Ha igen, azt láthatta, hogy lefelé ezerszámra úsznak a PET-ek Magyarország (arra folyik a víz, a Szeged előtt a Tiszába beömlése) felé; aztán a Tisza a Dunába tart, a Duna a Fekete-tengerbe. De ez még szinte semmi ahhoz képest, hogy az óceánokban manapság több száz, ezer négyzetkilométeres „szigeteket” képeznek a PET-palackok. Tévedés ne essék: nem csak (sőt elsősorban nem) a romániai gyakorlat folytán. Ebben az emberiség globálisan „sáros”. A szemétbe dobott palackoknak csak töredékékét gyűjtik össze hasznosítás céljából. Ha visszaválthatók lesznek a PET-palackok (e sorok írója a helyzet ismeretében sok reményt nem fűz hozzá, mert az ügy egyrészt jelentős infrastrukturális beruházásokat, változtatásokat követelne (raktározás, átvétel, az ehhez szükséges személyzet, növekvő kereskedelmi költségek stb.), másrészt a PET hasznosítását, feldolgozását. Mondhatni fölösleges ugyanis a PET öszegyűjtése, ha nincs mit kezdenünk vele, nem hasznosítjuk.

Elméletileg pedig van lehetőség, a műanyaghulladék a 21. században jó eséllyel újrahasznosítható. A legfejlettebb országok példája erre mutat.

Ellenben a műanyag, ha szemétként a természetbe kerül, száz évekre lebonhatatlan, szennyező anyag.

Ha jövőtől valóban visszaválthatók lesznek a műanyag palackok Romániában (mint ahogy az a nálunk fejlettebb Európa számos országában már megvalósult), az egy jó, bár világviszonylatban apró lépés egy okos Föld-gazdálkodás irányába.

A miniszter szerint rövidesen, pár héten belül közvitára bocsátják a tervezetet.

Szóljanak hozzá, ha tehetik. Már csak azért is, hogy lássák: érdekel bennünket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu