Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. július 07., 09.14

Magánlátogatás

Írta: Jámbor Gyula
2018. február 07., 09.00 Szerda

Tegnap délelőtt magánlátogatást tettem a lakóhelyemhez közeli nagyáruházban, ahol kávét, zsebrádióhoz szükséges elemet kívántam vásárolni. Minthogy rendelkezésemre állt elegendő pénz, maradéktalanul megvalósítottam álmaimat.

Sajnálatomra, látogatásomat senki nem örökítette meg, így azt nem jegyzi fel a történelem, s a tévében sem jelentem meg legalább tíz másodperc erejéig.

Bezzeg egy államfő! Ezért is érdemes a legfőbb tisztségre törni...

Románia első embere, az Elnöki Hivatal közleménye szerint február 3–10. között nem hivatalos látogatást tett, tesz Németországban és Spanyolországban. A kacifántos diplomáciai nyelvezetet lefordítva: felkereste Münchenben élő (minden bizonnyal idős) szüleit, utána néhány napot Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán tölt, nejével együtt. 

A „nem hivatalos” azt jelenti, hogy államfőnk nem a román állam képviselőjeként utazott, hanem úgymond „rangrejtve”, közönséges magánemberként, akinek nem jár díszszázados, vörös szőnyeges stb. fogadtatás, nem találkozik feltétlenül a meglátogatott ország államfőjével, nem állapodik meg (elvileg) szerződésekben stb. Szóval nagyjából olyan polgár, mint Ön, kedves olvasó, vagy e cikk írója.

Bár ki tudja.

Magam elgondolkoztam azon – tudva tudván, persze, hogy kicsi a világ –,  mégis ki volt, ki lehetett az, aki államfőnket (a hazai tévékben lehetett látni) bevásárlófgtkosárral a kezében egy müncheni nagyáruházban sportsapkával a fején, lencsevégre kapta?

Egy akárki, román (származású), vagy nem román polgár, aki véletlenül felismerte? (Elvégre elég gyakran szerepel a tévékben.) Csekély személyes tapasztalataim birtokában nem zárnám ki – Brüsszelben és Strasbourgban, Európa fővárosaiban rövid megfordulásaim alatt magam is találkoztam, véletlenül, honfitársakkal –, vagy az államfő védelmére hivatalból (remélem, magánlátogatás alkalmából is, elvégre Románia első emberéről van szó) kirendelt őrző- és védőszolgálat, amúgy nyilván láthatatlan emberei közül valamelyik?

Nem tudom.

Az igazán érdekesek azonban a fotóval illusztrált hírekhez kötődő kommentárok. Például az olyanok, amelyek szerint az elnök itt hagyta országát, vakációzik, miközben az súlyos gondokkal küzd (a kormányválságot követően, mondjuk, az új, fizetési rendszerrel kapcsolatos problémák).

Hogy ehhez az államfőnek semmi köze, az nem zavarja az ilyen kommentátorokat.

Az sem, hogy az államfőnek, mint minden dolgozó hazai polgárnak, joga van az évi, akárhány napos pihenőszabadsághoz. Mi több: ha nem használja ki, az (nem román találmány, hanem bizonyítottan tudományos tény) munkateljesítményének rovására megy.  

Romániában, előreláthatóan, sajnos, jó ideig nem lesz olyan nyugalmi, biztonsági, előre megjósolható állapot, amely alatt az államfő, vagy más fő tisztségviselő azzal a meggyőződéssel indulhat évi pihenőszabadságára (vagy annak egy részére), hogy jelenlétének egy- vagy párhetes hiánya alapvetően nem oszt és nem szoroz.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu