Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. április 07., 12.39

Második nekifutás

Írta: Jámbor Gyula
2018. július 31., 04.00 Kedd
Ha valaki azt állítja, hogy őt a politikában, különösen a hazaiban már nem érheti igazi meglepetés (emlékezetem szerint magam is leírtam már ilyesmit), az téved; magam is tévedtem.

Azt hittem ugyanis, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) híres-hírhedt (az államfő által szinte a végsőkig támogatott) vezetőjének leváltása nyomán a tisztség elfoglalására meghirdetett versenyvizsgára hosszú, tömött sorokban tülekednek majd a jelöltek: elvégre egy sokak által áhított, kitűnően fizetett állásról van szó, amelynek betöltője – szem előtt tartva a korrupcióellenes harc szinte minden szinten deklarált trendjét – igen nagy hatalommal rendelkezik.
Márpedig a hatalmat – ez a legfőbb jó, tán még a pénznél is hatalmasabb – nagyon sokan szeretik.
És mit hoz a sors? Egy hétig úgy nézett ki, hogy a kívánatos poszt senkit nem érdekel (nem kétséges: hatalmas felelősséggel jár, a sajtó figyelmes, nem feltétlenül jóindulatú szemei rá szegeződnek), hogy aztán az utolsó napon négyen is beadják kérvényüket. Elképzelhető, hogy ez taktikai húzás volt, talán abból a meggondolásból, hátha egyedül maradnak, konkurrencia nélkül? Közülük legalább kettő „súlyos név” a hazai ügyészek világában.
Ez volt az első meglepetés.
A második az, hogy a négy közül az igazságügy-miniszter vezette bizottság (nem tudom, mekkora szava volt benne az elnöknek és a felső politikának) egyik jelöltet sem tartotta megfelelőnek a tisztség betöltésére, következésképpen másodszor is kiírják a pályázatot a DNA első emberének székére.
Jó munkához idő kell, tartja a mondás. Egy jó, az ország sorsát érintő döntéshez, egy jó törvény kimunkálásához bizonyára még több: alaposan, sok szempontból meg kell(ene) „rágni”, a mindenféle ellenzék álláspontját is figyelembe véve az érveket és ellenérveket. Már csak azért is, mert Romániában az utóbbi években legalább tucatszámra születtek rossz, hosszabb távon alkalmatlannak bizonyult, végig nem gondolt döntések, törvények, mert a pillanatnyi helyzet, a pillanatnyi (kormánypárti) politikai érdek úgy kívánta.
A DNA főügyészének kinevezésével szerintem nyugodtan várhatnánk még: néhány hétig egészen biztosan, nem ettől függ a romániai korrupcióellenes harc végső kimenetele, sikere.
A kinevezendő főügyész személyétől azonban esetleg függhet, hogy a testület a következőkben mennyire jól tölti be a rábízott szerepet: pártatlanul, a jelenlegi (jó vagy kevésbé jó) törvényt szem előtt tartva küldi a végső döntést kimondó bíróság elé a „pácienst", avagy más (esetleg politikai?) meggondolások alapján.
Az igazságügy-miniszter, ha jól értettem, konkrét stratégiát vár a jelentkezőktől, gondolom arról, hogy mit, mikor, mikorra ültetnek gyakorlatba a jelentkezők az elképzeléseikből. Ezekből, talán, azt is ki lehetne köbözni (?), hogy Romániában mikor érhetne véget a korrupció.
Az ipari forradalmat bevezető Angliában, állítják nálam bizonyára ezerszer tudósabb szakértők, jó száz esztendeig tartott a korrupció (lényegesebb) visszaszorítása. Senki nem állítja, hogy folyamatnak vége volna.
Igaz, az idő felgyorsult, Romániában is. Jöhetne esetleg egy zseni (mellesleg nem hiszek benne), aki gatyába rázná és eredményessé tenné a hazai korrupcióellenes küzdelmet. Látatlanban neki ítélném most, július végén, a közgazdasági Nobel-díjat. Szerintem hallgatnának is rám...
Várjuk meg, ki is lenne az.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu