Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 21.45

Medvepénz

Írta: Juhász Béla
2020. július 27., 16.40 Hétfõ / Arad

Eddig sem volt titok, most azonban teljesen egyértelművé vált, hogy Románia Európa, ha nem az egész világ legmedvésebb országa. Boldog lehet az a medveanya, aki itt hozza világra bocsait, mert azokat nem fenyegeti a vadászok villámló botja – legfeljebb az éhenhalás.

Az ország negyvenegy megyéjéből 26-ban van vagy várható medve; ezt onnan tudjuk, hogy a napokban a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezéséből 2000 lejig terjedő összegig igényelhetők (valamikor, az év folyamán) a medveelijesztést szolgáló pénzek.

A medvéket a pénz (sokak szerint) hidegen hagyja, a villanykerítéstől azonban, amit a kétezer lejig terjedő összegből fognak az ezt igénylők felhúzni, igencsak idegenkednek, és elkerülik majd a szigorúan védett objektumokat. Amelyek, közelebbről: házak, tanyák, gyümölcsösök, veteményesek, mezőgazdasági kultúrák stb.

Az ötlet zseniális, nemde?

De, de.

Bár szerintem a szöveget ki kellett volna egészíteni néhány tucatnyi helység (egy-két példa: Tusnád, Szováta, Predeal) nevével is, védőfalat húzva ezek, mint egykoron a középkori városok köré, a medveinvázió megfékezésére. Bár tartok tőle, hogy a minisztérium előirányozta összeg (idén 1,5 millió lej) mintha vékonyka lenne egy ilyen ambiciózus tervhez. Bár, ismerjük el, a valami több a semminél.

Szóval, emberek, kedves polgártársaim, akiket már megkergetett (vagy meg fog kergetni) a medve, akiknek „megütötte” székely kifejezés szerint tehenét, borját, disznaját „Miklós bá’, pályázzatok, s kemény pénz üti a markotokat, felhúzhattok valahány méternyi kerítést. Nem mindenhova, ahova szeretnétek, de hát ne legyetek telhetetlenek: az országban (talán) nincs is annyi méter erre használható réz- vagy acélhuzal (az áramnak mennie kell valamelyiken), ami elég lenne 26 megye nem tudni hány helységének, portáinak, földjeinek stb. körülkerítésére.

A medve-ügy sok éves Romániában. Eddig azonban, a dolgok jelenlegi állása szerint az igazán illetékes, döntéshozó szervek közül senki nem gondolta végig, miként lehetne alapvetően, a lényegileg, okosan és előremutatóan megoldani.

Mert van, ugye, egyrészt, nagyon helyesen, az állatfajok védelmére vonatkozó törvény.

Vannak, ugyanakkor, másféle, ha nem is törvények, de gyakorlatilag ellenőrzött, beigazolódott szabályok is – amelyek többek között tudományos alapokon megállapítják, mekkora (hektárban, négyzetkilométerben kifejezhető) élettér szükséges egy bizonyos faj normális arányú fennmaradásához.

Nem terhelem a kedves olvasót adatokkal, de higgyék el, a birtokukban vagyok: Romániában sokkal több a medve, mint amennyit, elméletileg, el tudna viselni.

Amikor tehát most villanykerítéseket állítunk fel ellene (itt-ott, mert mindenütt lehetetlen) tulajdonképpen éhezésre ítéljük őket; a medve eddig se azért járt be tanyákra, gyümölcsösökbe, falvakba, hegyi üdülőkbe stb., mert vágyott volna az emberi közösségre, hanem azért, mert éhes volt. S ha még éhesebb lesz (és lesz, mert egyre többek vannak, és egyre kisebb a normális életterük), nehéz megjósolni, hogy mire lesznek képesek.

Az egyetlen életképes és kívánatos megoldás a medvepopuláció korlátozása lenne – erre Európában és világviszonylatban is vannak megfelelő eljárások.

A villanykerítés, sajnos, csak látszatmegoldás, porhintés.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu