Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.48

Még annál is nagyobb

Írta: Jámbor Gyula
2020. július 08., 17.23 Szerda / Arad

Az ember az én koromban, hetvenen túl, már ritkán döbben meg igazán bármin, annyi mindent látott, tapasztalt, pró és kontra hosszú évtizedek során.

Ha nem is döbben meg igazán, azért bizonyos dolgok elgondolkodtatják.

Tegnap, például, a világhálón két meggondolkodtató cikket is olvastam.

Az egyik az Európai Bizottság legújabb gazdasági előrejelzése, amely szerint a recesszió a koronavírus-járvány miatt kontinensükön  8,3 százalékos lesz, magasabb az előzetes becslésnél. Az euróövezeté még nagyobb: az eddig tippelt 7,7% helyett 8,7%.

És a járvány még nem futott le, sőt újabb erővel támadt fel, s ki tudja, hol és mikor áll meg. Jobbak a kilátások a gazdasági helyzet javulására aligha lesznek, rosszabbak azonban lehetnek. Mindezeket összevetve: a jövő év, 2021 végén az uniós GDP úgy három százalékkal kisebb lesz a 2019. évinél. Persze elképzelhető, hogy Közép- és Kelet-Európa, mint ahogy néhány politikus állítja, jobban teljesít az átlagnál, s akkor térségünket kevésbé érintené a jelenség.

A másik cikk nem egy „természeti csapást” – vehetjük ennek is a járványt –, hanem egy hosszabb távú szörnyűséget részletez. Világszerte ismert angol lapnak nyilatkozta az ENSZ (funkciójáról most leköszönt) speciális raportőre, hogy a világon aggasztóan nő a szegénység, illetve a szegények száma, s az az amúgy szép elképzelés, hogy 2030-ig lényegesen sikerül csökkenteni, már régen megbukott. „Egy évizedet elherdáltunk”, még a járvány előtt, mondta nagyon határozottan az ausztráliai professzor.

Pillanatig sem támadt az a benyomásom, hogy ne tudná nagyon jó, miről beszél.

Arról, ugye, gyakran – évente legalább egyszer – lapunk is beszámol, hogyan alakul a világ leggazdagabbjainak anyagi helyzete. A legmenőbbek elit klubjába bekerülni, ugye, legalább egymilliárd dollárral lehet. Tetszenek tudni, hogy a Világbank szerint mekkora az abszolút szegénységi küszöb? Napi 1,9 dollár, és évek óta alig változik, bár az infláció mindenütt működik. Akinek pedig, mondjuk, 3 dollár a napi jövedelme, már nem mélyszegény, napi 5-6 dollárral – enyiből él meg az emberiségnek majdnem fele! – meg valóságos Krőzus. Tessék átszámítani a dollárt lejre, hogy látszódjék a „gazdagság” mértéke. Bár igaz: vannak a Földön Romániánál sokkal olcsóbb országok is, ahol egy átlagos kisnyugdíjból flottul megélne az ember. (Persze olyanok is vannak, ahol ugyanez az összeg egy kicsinyke lakás fenntartásához, meg napi egy szelet vajas kenyérhez már kevésnek bizonyulna.)

A lényeg azonban az, hogy az emberiség „civilizáltabb”, gazdagabbik fele bizony elszúrta az elesettebbek felemelését. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének következő hetekben esedékes, a szervezetnek a tartós fejlődés célkitűzéseinek megvitatására szolgáló számos rendezvény, mondja a professzor, inkább a színes poszterek és a szelíd beszámolók parádéja lesz, mint a tényleges megoldásoké.

Na, jó, mondjuk, túloz egy kicsit.

 

Abban azonban, hogy az emberiségnek majdnem fele mélyszegény, sajnos, igaza van.

Amit nem mond ki, de tudni lehet: ebből az állapotból önmaguktól, segítség nélkül képtelenek kikecmeregni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu