Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 22.54

Megmutatjuk, jegyzeteljetek!

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 03., 16.09 Szerda / Arad

Tegnap a kora esti órákban, lapzárta előtt magam, meg a főszerkesztő is kétségek közt voltunk a mai lapban megjelent, a költségvetés elfogadásáról írt cikkem kapcsán.

Nem hagytam az utolsó pillanatra a megírását, de azzal a megjegyzéssel postáztam: ha változik valami, akkor változtatunk rajta.

Nem kellett, csak a címen valamicskét, este ugyanis nem tudtuk, hogy végül is elfogadták-e, vagy sem: a hírügynökségek, a televíziók online-honlapjai szemérmesen hallgattak (netán maguk sem tudtak róla?), végül ma kiderült, hogy mégis van Romániának 2021-es állami meg társadalombiztosítási költségvetése. Kedden valamikor, valahogyan megszavazta a parlament két háza.

Részlet azonban egy sem, ennél sokkal fontosabb hír volt a két kettős embergyilkosság (az egyik a fővárosban, balesetben, a másik Oneşti-ben). Mintha az idei büdzsé, amely százmilliárdokat (sajnos csak lejben, nem dollárban vagy euróban) tesz-vesz, utal ki erre-arra, amolyan mellékes téma volna.

Az ellenzék, a PSD-vel az élen, máris bejelentette, hogy jövő hétfőn elégedetlensége okán, esetleg, az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. Az egyik vádpont az lehetne, hogy az általa vezetett önkomárnyzatoknak, intézményeknek jóval kisebb pénzeket irányzott elő, mint a kormánypártiaknak.

Nem ismerem az elfogadott költségvetést, de az előzőek ismeretében pillanatra sem csodálkoznék, ha igaz volna. Ezt tette, amikor hatalmon volt, a PSD is, holott egy kormányzatnak, bármilyen színezetű, politikai pártállású is volna, az egész ország, az egész nép érdekeit és javát egyaránt kellene szolgálnia. Mint az, ahogyan az államelnökök, polgármesterek stb. szokták mondani megválasztásukat követően: a mindenki elnöke (stb.) akarok lenni.

Na jó: menjünk tovább, ahogy a tévék bemondói, számomra fölöttébb idegesítően szokták minden egyes hír után mondani.

Készen áll a Nagy Mű – sajnos nincs rá garancia, hogy végre is hajtható az újraindítást célzó ambiciózus, de szerény terv. Csak remélhetjük, mindannyiunk javára, hogy igen. De kételyem akkor is marad. A legfontosabb, legalapvetőbb: vajon a romániai ellenzék (amelyre milliók szavaztak a legutóbbi parlamenti választáson) annyira elhanyagolható, netalán bunkó volna, mint most, tegnap-tegnapelőtt látszott? Vajon a háromezernél (!?) több, a tervezethez benyújtott módosító javaslat között nem akadt 2-3-12 valóban megfontolásra, sőt bevezetésre alkalmas sem? Ha másért nem, a látszat kedvéért, amellyel a jelenlegi hatalom (az általa dominált törvényhozással) azt sugallta volna, hogy különbek vagyunk elődeinknél. Akik, nem egyszer ugyanígy lesöpörtek minden ellenzéki javaslatot. Vagy igaz volna a magyar közmondás, ami szerint akinek hivatalt ad az Isten, eszet is ad hozzá? És nyilván többet, mint pillanatnyi ellenfelének, tehát mindenben igaza van.

Cîțu miniszterelnök – ha pisztolyt szegeznének a fejemnek, talán karizmatikusnak is nevezném – a pénzek elosztásáról állítólag azt mondta: a költségvetés leszereli a PSD hazugságait. Megmutatjuk, hogy csinálják ezt, jegyzeteljetek!

Várom, várjuk a bizonyítást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu