Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 01.27

Mi történik Amerikában?

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 01., 16.47 Hétfõ / Arad

Ha az olvasó Amerikáról hall, az esetek döntő többségében az Amerikai Egyesült Államokra gondol. Nem egészen véletlenül; bár Amerika az elég jól elkülöníthető északi, középső és déli felével külön világrész, a legjelentősebb országa (egyrészt hatalmas, majdnem Európányi területével, másrészt a világ harmadik legnépesebb államaként – lakossága napjainkban kb. 333 millió), de főleg vezető politikai és gazdasági hatalomként ismert.

Manapság, nagyjából egy hete, már-már polgárháborús helyzettel szembesül. Ha igaz (ha csak nem változott időközben a helyzet), az USA negyedszáz nagyvárosában éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, legalább négy ember meghalt az utcai összecsapásokban, és az anyagi károk hatalmasak. (Az erkölcsiekről nem is szólok.)

De mi is történt?

Úgy kezdődött, hogy a mintegy 400 ezer lakosú, az USA északi részén fekvő Minneapolis városában múlt hétfő este egy 46 éves afroamerikai (azaz: fekete bőrű) férfi állítólag hamis húszdollárosokkal akart fizetni egy boltban, s a tulaj azonnal kihívta a rendőrséget. (A hamis pénz forgalmazását sehol a világon nem nézik el, hivatalosan legalábbis nem.) Nos, a férfit a kiérkezett rendőrkülönítmény egyik tagja megfojtotta: addig szorította lábával (térdével) a földre három társa közreműködésével, a nyakánál, amíg életét vesztette.

Ez indította el már másnap az óriási tiltakozó hullámot, amely tegnap még biztosan tartott.

No de hogy tiltakoznak Amerikában az afroamerikaiak?

Rendkívül agresszív utcai zavargásokkal, kirakatok betörésével, üzletek feltörésével, autók (köztük rendőrautók) felgyújtásával és hasonlókkal. Távolról, meg közelről nézve is: nagyon nem civilizált módszerekkel.

Természetesen az sem civilizált, hogy egy amerikai állampolgárt (akinek történetesen más a bőre színe), még akkor is, ha netán törvénysértést követett el, egyszerűen megnyuvasszanak.

Itt van a kutya eltemetve. De az előzmények nagyon messzire nyúlnak vissza.

Úgy az 1600-as évekre, amikor Amerikába befutottak az első, erőszakkal összefogdosott lakosokkal megtöltött hajók Afrikából, meghonosítva az Újvilágban is a rabszolgaság borzalmas, mélységesen megalázó intézményét.

Aztán eljött az idő, amikor az Észak–Dél polgárháború nyomán (1860-as évek) a rabszolgákat elvileg felszabadították, egyenlővé tették, de...

Csak 1954-ben sikerült „történelmi áttörést” elérni: a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az állami általános iskolákban alkotmányellenes a faji elkülönítés. (Ami addig nyilván létezett.)

A John F. Kennedy-kormányzat a faji elkülönítést megszüntető szabályozást vezetett be a buszokon és pályaudvarokon 1961. november 1-jétől. És folytathatnánk.

Az afroamerikaiak sérelmei tehát nagyon messzire nyúlnak, s az amerikai társadalom – kb. négyötöde fehér, a színes bőrűek száma mintegy 30 millió – mai napig sem tud(ott) igazából megbirkózni és végleg leszámolni a faji problémával. Aminek, természetesen, számos gazdasági és kulturális vonatkozása van, amelyek akár vázlatos ismertetése könyveket igényelne.

Egy dologban igazat kell adnom Trump elnöknek, meg több szövetségi állam e kérdésben megszólaló kormányzójának: a felháborodás és tiltakozás egy (esetünkben fekete bőrű) állampolgár jogtalan meggyilkolása miatt indokolt, de a vandalizmusra, esztelen pusztításra biztosan nem jogosít fel.

Ámde a világ már csak ilyen: egy adott dologra nem feltétlenül a törvények paragrafusai, sőt a józan meggondolás szerint reagál.

A megoldásra lenne elképzelésem, ám közelebbről nézve valamennyi naiv, idealista.

Az amerikai faji zavargások napokon belül valószínűleg befejeződnek, ám bármikor újra kitörhetnek. A felszíni tűz eloltható, a mélyben izzó parázs azonban újra lángra kaphat. A mélyben rejlő sérelmek feloldására pedig csekély a lehetőség, sőt, a szándék.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu