Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.46

Mikor lesz az utolsó halálos áldozat?

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 14., 13.30 Kedd / Arad

Felelős szakember, tudomásunk szerint, eddig nem mondta ki, hogy mikor fejeződik be a koronavírus-járvány.

Illetve: a napokban látott napvilágot a Washingtoni Egészségügyi Felmérő Intézet közleménye, amely (az Egészségügyi Világszervezet addigi adatainak az elemzése révén) pontosan meghatározza a dátumot, amikor az új koronavírus okozta járványban az utolsó elhunytakról beszélhetünk.

Minthogy az előrejelzés számos mással szembemegy (sok, hitelesnek tekinthető szaktekintély mást mond), a kijelentést fogadjuk erős fenntartással. Bár tudunk arról, hogy matematikai modellek meglehetős pontossággal előrejelzik egy-egy világjárvány terjedési, terjeszkedési áreáját, hatásait, az azonban sok mindentől függ – többek között a hatóságok elrendelte korlátozó intézkedések eredményességétől és betartásától, amit aligha lehet előre pontosan modellezni.

A washingtoni előrejelzés (az USA pillanatnyilag az érintettek számának tekintetében a világ legfertőzöttebb góca, a legtöbb halottal) ettől függetlenül érdekes. Már csak azért is, mert lehet, hogy pár hónap múltán akár elrettentő, az előrejelzést meghazudtoló példaként idézhetjük.

Az ameriaiak szerint Európában így alakul majd a helyzet az újabb típusú koronavírusban elhunyt utolsó személyek tekintetében: Franciaország május 8., Olaszország május 19., Németország és Nagy-Britannia június 2., Spanyolország június 8. Ezekhez csatlakozik az Egyesült Államok június 14-én.

Tisztázzuk: nem a járvány megszűnését, hanem az utolsó haláleseteket prognosztizálják. Az elhalálozottak számát tekintve az említett intézet szerint Nagy-Britannia lesz a vezető (66 314 személy), majd Olaszország (20 300) és Spanyolország (19 209) következne; az európai kontinensen elhalálozott összes áldozat száma 151 680 lenne. Az USA-ban 81 766 személyben állapították meg az elhunytak számát.

Nos, legalább egyszer már biztosan leírtam azt a (nem tőlem származó) megállapítást, miszerint egy hiteles, hozzáértő és lelkiismeretes könyvvizsgáló (a pénzügyi, könyvelői mérlegeket felülvizsgáló szuper-revizor) eleve kétkedéssel fogad minden, kerek számra végződő tételt. (Mint ahogy azt is, erről is írtam már, hogy egy több tízmilliós, akármilyen projekt végösszegének végén – volt már rá példa Romániában – 41, vagy 56 bani szerepeljen.)

Így vagyok most az amerikai tudósokkal, pl. a nagy-britanniai hajszálpontos, 314-re végződő előrejelzéssel. Bár ha 319-re, vagy 870-re végződne majdan, sőt az ezresekben is lenne egy-két, vagy öt-hat számnyi eltérés, elismerően nyugtáznám, hogy ezek az amcsik mégis tudnak valamit.

Most azonban meggyőződésem szerint semmivel nem tudnak többet európai tudóstársaiknál, akik nem mernek hasonlókat jósolni.

 

***

Tetszenek biztosan tudni, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az elmúlt hetekben, két-három hónapban ezernyi teória, eszmefuttatás jelent meg.

Talán nem szép tőlem, hisz – nem lévén szakember, csúcs-szakember pláne nem – csupán a „józan paraszt ész” logikájára támaszkodva jó pár százat az ezernyi teória közül fél kézzel „leseprek”, mint teljesen hihetetlent, valószerűtlent. (Csak zárójelben: néha elgondolkodom azon, hogy látszólag okos, felkészült emberek milyen ordító baromságokat képesek verbálisan vagy leírva produkálni.)

Marad azonban még mindig jónéhány, esetleg hihető, de legalábbis meggondolkodtató elmélet.

Egy belga szakember tegnap-tegnapelőtt tette közzé azt a megállapítását, hogy a kelet-európaiakban azért terjed (a nyugat-európaiakhoz képest) lassabban a koronavírus, azért kevesebb a térségben a halálos áldozat, mert örökletes génjeik között (nagyjából tíz százalékkal) több a fertőzésnek jobban ellenálló.

Lehetséges.

Nem szorul bizonygatásra, hogy jó félezer éve a frissen (1492) felfedezett Amerika akkori lakosságának jelentős részét pár évtized alatt a hódító spanyoloktól behurcolt (az őslakosok körében addig ismeretlen, a természetes módon kitermelődő ellenanyaggal tehát nem rendelkező) fertőző betegségek pusztították ki.

No de, mondja egy román szakember, az Egészségügyi Világszervezet vezető szervének tagja (gyakran szerepel mostanában a hazai televíziókban), e teóriának nincs megalapozottsága.

Magam közönséges, a témában felkészületlen mezei újságíróként nyilván nem tudok dönteni.

Azt viszont, kérdésként, felvetem: nincs-e az egésznek olyan vetülete, amely szerint a fertőzöttek száma arányos a felfedezésükre szolgáló, rendelkezésre álló műszaki-technikai módszerekkel, berendezésekkel?

Szerintem, mintegy zárójelben, feltétlenül van.

 

***

Ma, április idusán, 15-én világszerte még dühöng a koronavírus-járvány.

Hogy meddig, nem tudni.

Egyes országok, tegnaptól, már könnyítettek az eddigi szigorú megszorításokon. Hogy jól tették-e vagy sem, nem tudni.

Csak az biztos – az emberiség eddigi tapasztalatainak nyomán –, hogy a járványnak valamikor vége lesz. Legalábbis mostanig egy-egy hasonló csapás mindig véget ért.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu