Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 17., 01.41

Mindenható Nagy Testvér

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 28., 16.54 Kedd / Arad

Jó hetven éve jelent meg George Orwell 1984 című regénye magyarul. Eredetileg 1949-ben adta ki szerzője, negatív utópiájának egyik mondata (a Nagy Testvér figyel) bámulatos karriert futott be, tíz- és százezerszer idézték.    

Az 1984 szatirikus politikai regény és szerelmi történet, olyan negatív utópia, amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel. A mű nyomán az „orwelli” jelzőt ennek világára használjuk. Sok nyelvre lefordították; magyarul először (ezt utólag az internetről tudom) a „Magyar Október” Szabadsajtó adta ki 1984-ben, majd az Európa Könyvkiadó 1989-ben. Bizonyára ez utóbbi változatát olvastam 1989 tavaszán, tán nyarának elején; azóta is kedves, hozzám képest fiatal református lelkész barátomtól kaptam a könyvet egy napra. („Olvasd gyorsan, tovább kell adnom”.)

Megdöbbentő olvasmány volt számomra olyan dolgokról, amelyeket éreztem, tudtam, de irodalmi megfogalmazásuk rám a reveláció erejével hatott.

A könyvben leírt gondolatmenet nagyjából arról szól, hogy a Nagy Testvér, a nehezen meghatározható mindenkori Hatalom állandó megfigyelés, felügyelet alatt tartja polgárait, mozgásait, cselekedeteit, lecsapva azokra, akik nem az általa elfogadott kánon (vélemény, szabály, törvény) szerint viselkednek.

A Nagy Testvér, ha nem is így nevezték, mindenkor létezett és „működött”.

Legújabban az észak-koreai vezető kapcsán merül fel mindez.

Magam, már koromnál fogva is, emlékszem a mostani vezető apjának, sőt a dinasztialapító nagyapjának nevére, mindkettő népének „legszeretettebb fia” volt. A román nép egykori, jó harminc éve rövid úton agyonlőtt legszeretettebb fia (sajnálja, aki akarja) tőlük irigyelte el és használtatta a titulust.

Na már most, 2020. áprilisa 27. napjának reggelén Európában az a hír röppent fel a világhálón, hogy Észak-Korea teljhatalmú (37. évében járó) vezetője elhalálozott. Később ez álhírnek bizonyult.

Ami számomra érdekesnek tűnik, a dolgokat állandó megfigyelés alatt tartó regénybeli Nagy Testvérre vonatkozik.

Külső források szerint az (állítólag súlyos, nem egészen sikerült szívműtéten átesett) észak-koreai vezető különvonatát egy országabeli üdülőhely állomásán látták volna bizonyos napokon. Tudni vélik, hogy kínai (orvosokkal is felvonuló) küldöttség kereste fel az országot.

A cikkben használt „állítólag”, meg a „tudni vélik” kifejezés eleve arra indíthatná az olvasót, hogy az információ nem százszázalékosan biztos.

És valóban nem, a kommunista országok mindig is „titokmániában” szenvedtek. (Ha valaki ezek után azt hinné, hogy a „fejlett demokráciák” mindent kimondanak, erősen tévedne.)

A Nagy Testvér, elméletileg, mindent megfigyel, mindenről pontos feljegyzést készít. Pedig dehogy, de ezt terjeszti.

Propagandaanyagokban olyan információk látnak napvilágot, hogy a világ bármely táján manapság, jó hetven évvel az 1984 megjelenése után a sok ezernyi kémhold (egyik vagy másik oldalról) akár méternyi, centinyi pontossággal megjelöl helyszíneket, amelyekre hajszálpontosan irányítja, akár száz kilométerekről, pusztító lövedékeit, és ellenőrzése alatt tartja az eseményeket.

Ugyan.

Ám Nagy Testvér manapság is van – ha Orwell csak ezt az egy fogalmat hagyta volna az utókorra, már nem élt volna hiába –, és kétségkívül éberen őrködik. Ma is, mint mindig ősidők óta és beláthatatlan időkig.

Hozzátartozik az emberiséghez: vele született és vele hal meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu