Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. május 15., 16.37

Mit lehet egy demokratikus társadalomban?

Írta: Jámbor Gyula
2021. április 28., 17.56 Szerda / Arad

Olvassuk, halljuk a hazai médiában, hogy tucatnyi megyében kiürültek a várólisták a vírusellenes oltás tekintetében.

Emlékezhetünk rá, hogy a kezdetekben – nem is volt olyan régen, hetekben számolhatjuk –, némelyek, a korán ébredők hajlandók voltak száz kilométert is utazni az oltás felvételére (minthogy csak messze találtak szabad helyet). A csúcsot alighanem egy konstancai idős férfi tartja, aki a Fekete-tenger partjától Aradig vonatozott a vakcináért, pár óráig médiasztárrá is vált az országban.

Most pedig Arad és más megyékben mondhatnánk kötéllel fogják a jónépet, mint annak idején az osztrák seregbe besorolandó fiatal férfiakat. A bakajelölteket erőszakkal vitték, a mostaniakat kedvezményekkel édesgetik. Van már pár napig éjjel-nappal működő oltóközpont, van autós oltás – nem csak a helyi lakosság részére –, működnek, vagy működni fognak mobil (járműveken berendezett) oltóközpontok, és nem tartom kizártnak, hogy egyéb variánsokat is kitalálnak majd az oltakozási kedv növelésére.

Lám, milyen gyorsan változnak az idők.

Hogy miért jutottunk idáig, hogy a lakosság mostanig nagyobb része nem tülekszik immunizáltatni magát, az hosszú elemzés tárgya lehetne. Pedig az orvosi, tudományos, művészeti élet nagyjai – gondolom, egész Európában, de Romániában és Magyarországon feltétlenül – naponta mondják a médiában, hogy emberek, oltakozzatok, mert ez az egyedüli, pillanatnyilag rendelkezésünkre álló eszköz a járvány megfékezésére.

Jó, tudom, hogy vannak vidékek, közösségek, ahova, akikhez nehezen jutnak el a felhívások, fontos értesülések, vagy ha igen, hozzáférhetetlenek számukra a modern bejelentkezési (esetenként eléggé bonyolult) eszközök. Ez van – hozzájuk el kell menni oltóautóval, mobil, akár házhoz kiszálló oltócsapatokkal (ilyenekkel is kísérleteznek) ésatöbbi. Az idő sürget: Románia pár hete még az oltakozás élvonalába tartozással dicsekedett, ma már meglehetősen (erősen) hátra került az európai rangsorban, s minél kevesebb embert immunizálnak, annál tovább tarthat a jószerivel fel sem mérhető (egészségügyi, gazdasági és egyéb) károkkal járó járvány.

No de mi lesz azokkal, akik ezen túl sem hajlandók leülni egy-két (csak kicsit fájó) „szurira”?

A dolgok jelenlegi állása szerint semmi. Elvégre szabadság van, mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogy mit akar oltás tekintetében.

A román államfő az ún. oltási útlevél bevezetését is megkülönböztetésnek tekinti a beoltott és be nem oltott polgárok között.

Olykor fene nagy demokratikusok vagyunk.

Hogy egy külföldi állam kérhet-e a hozzá beutazóktól egy ilyen, az oltást, védettséget, negatív teszteredményt vagy a betegségen való étesést igazoló dokumentumot saját polgárainak a védelme érdekében, az más kérdés. Vagy igen, vagy nem.

A vélemények és pofonok különböznek. S bizonyára különbözni is fognak, amíg a járvány (időlegesen legalábbis) meg nem szűnik.

Akinek megadatott, az megéri.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu