Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.30

Nagy Ottó-díj a román államfőnek

Írta: Jámbor Gyula
2020. október 14., 15.44 Szerda / Arad

Ma ünnepélyes keretek között adták át a németországi Magdeburgban Klaus Iohannisnak, Románia államelnökének a Nagy Ottó-díjat. Azért  Magdeburgban, mert katedrálisában nyugszik a névadó, a 973-ban elhunyt I. Ottó vagy Nagy Ottó (Otto I. der Große), a németek egyik legnagyobb uralkodója, 936-tól, 24 éves korától német király, 962-től az általa létrehozott Német-római Birodalom első császára, longobárd (itáliai) király stb.

Nem akármilyen személyiség, a róla elnevezett, először 2005-ben kiosztott, kétévente odaítélt díjban csupa kiválóság részesül, kitüntetettje között van például Richard von Weizsäcker volt német elnök, Vaira Vike-Freiberga volt lett exállamfő és Angela Merkel német kancellár.

Iohannis elnök tehát igen díszes társaság tagja lett, laudációt róla nem kisebb személyiség, mint Németország külügyminisztere mondott számos jeles politikus jelenlétében.

Természetesen jogos a kérdés, hogyan és miért került Iohannis a díj kitüntetettjei közé.

Bizonyára illetlenség feltételezni, kimondani még inkább: ha a román államfőt Nicolae Popnak, uram bocsá’, Nagy Jánosnak hívnák (a magyar államfő feltételezéséhez már tényleg fantázia kell!), s mondjuk – puszta feltételezés – ugyanakkora érdemei lettek volna, mint Iohannisnak, soha nem kapják meg a díjat. A légből kapott állítás összeesküvés-elméletekre hajaz (amelyeket e sorok írója nem csíp igazán), de egyszeri végiggondolás után elutasítani talán érdemes.

Románia első emberének nem ez az első magas (németországi) kitüntetése, tavaly év végén megkapta a Nemzetközi Nagy Károly-díjat is, amelynek előző kitüntetettjei között, például, François Mitterrand, Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer, Emmanuel Macron, II. János Pál pápa és Bill Clinton szerepel. Nemhogy elsőrangú, de szuper kategóriájú politikusok.

Mostantól fogva Klaus Iohannis mindkettőnek a kitüntetettje. Sok európai államfő és magas rangú politikus igen boldog lenne, ha beléphetne a kiváltságosok közé, hazájának is dicsőségére.

Mi jut az eszébe ezzel szemben honfitársaink egy részének, főleg a magyarul beszélőknek?

Az, hogy a most kitüntetett nem is olyan régen, idén tavasszal meglehetősen durván beszélt a hazai magyarokról, emiatt többek kérték a Károly-díj visszavonását, amelyet többek között „a kisebbségek védelméért és a kulturális sokszínűségért” kapta. Mellesleg a hazai diszkrimináció-ellenes bizottság ötezer lejes büntetésre ítélte – nem tudom, mi lett az érintett fellebbezése után az ügy kimenetele.

De nehogy elfelejtsem: a Nagy Ottó-díj az „európai megértés” folyamatában játszott szerepéért járt neki. Nem tudom pontosan, mit jelent ez, de biztosan nem semmi, ha a volt német elnök, vagy a jelenlegi (már távozófélben lévő) német kancellár asszony szerepével vetjük össze.

Ami fix: Romániában egyetlen embert sem tüntettek ki a két rangos német díj valamelyikével. Akit mindkettővel, olyan pláne nem volt, nincs és bizonyára nem is lesz.

Nagy Ottóhoz amúgy a magyarokat nem fűzi igazán jó emlék: 955-ben Augsburgnál borzasztóan eltángálta őket, ezután le is mondtak a kalandozásokról. Ami nem gátolta meg Géza nagyfejedelmet, hogy 973-ban ne küldje el követeit jószerivel minden európai uralkodóval együtt az Ottó-rendezte birodalmi gyűlésre, hódolatát kifejezendő.

A politikai helyezkedést már ezer esztendeje is, mint ősi hagyományt, jól ismerték.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu