Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 05.30

Nyolcmilliárdan (2.)

Írta: Jámbor Gyula
2022. július 25., 16.59 Hétfõ

Gutteres (volt portugál miniszterelnök, nem kezdő politikus) ENSZ-főtitkár a nyolcmilliárdos emberiség-számot mérföldkőnek nevezte, amely „emlékeztet bennünket a bolygónkról való gondoskodás közös felelősségére”. Hozzátette: a COVID–19 világjárvány, az éghajlati válság, a háborúk és a humanitárius katasztrófák megmutatták, hogy a világ „veszélyben van”.

A mondat utolsó részével nehéz vitatkozni, a világ valóban súlyos veszélyben van, hogy a nyolcmilliárd mérföldkő-e, azon viszont vitatkozhatunk.

A világ lakossága a XVIII–XIX. század fordulóján, 1800 körül érte el az egymilliárdos szintet – valamelyest megbízható demográfiai adatok legfeljebb az utóbbi 200 esztendőből vannak. Hát az kétségtelenül mérföldkő volt. Előtte tízezer évnek kellett eltelnie, hogy a Föld lakossága erre az addig elképzelhetetlen csúcsra jusson. De a gyorsuló idő (remek kis könyvet írt e címmel vagy negyven éve egy kiváló magyar tudós) sorra döntötte a rekordokat, az emberiség létszáma egyre kisebb időközökben duplázódott meg,

Kétmilliárdot 1927-ben, nagyjából 125 év múltán ért el.

Hárommilliárdot már 1960-ban, négyet 1974-ben, 5 milliárdot 1987-ben, 6-ot 1999-ben jeleztek, 2011-ben már 7 milliárdot írtunk.  

Az időközök tehát a Föld lakosságának egy-egy milliárdos növekedésére, sőt megduplázódására egyre rövidülnek.

De mi a probléma? Nem azt mondta az Írás, hogy „Szaporodjatok és sokasodjatok”?

Mondta valamikor, azóta nagyot fordult a kerék.

A mai kor egyik fontos, messzire mutató kérdése a Föld túlnépesedése, s az ezzel járó ezernyi gond. (A pillanatnyiak, mondjuk, az energiahordozók árának égbeszökése, a háború, a majomhimlő, a COVID kiújulása stb. – de ezek a remények szerint, talán elmúlnak, megoldódnak majd valahogy, de legalábbis mérséklődnek.) No de a most éhínséggel fenyegető szárazság, például, amelyet a tudósok szerint az emberiség helytelen gazdálkodása idézett elő, s amely mind gyakrabban vissza fog térni?

A nyolcmilliárd ember marad, sőt gyarapszik.

De vajon meddig, mekkora számú embert képes élelemmel, ivóvízzel, alapvető fenntartási eszközökkel ellátni a Terra? Hogy végtelen számút nem, azt aligha kell bizonygatni, lévén a Föld terjedelme és alapvető erőforrásai végesek.

Biztos mutatók, számítások nincsenek, csak becslések. Főleg az utóbbi évtizedekből, amióta a túlnépesedés kezdett igazán evidenciává és égetővé válni. Egy 2007-es összegzés 69 tanulmányt elemzett, s akkori, többé-kevésbé  általános vélemény szerint a 7,7 milliárd főt tartották a legjobb becslésnek. De akadt olyan is, amelyik 98 milliárd (!?) embert látott hosszabb ideig eltarthatónak a Földön.     

Kérdés persze, mit jelent az „eltartható”.

Emberek „eltarthatók” minimális színvonalon, „éppen csak” módon is hosszú ideig.

Az emberiség azonban aligha akar ilyen szinten élni, miután, hosszú évszázadokat követően belekóstolt egy jobb módba. Igaz, ma is százmilliók éheznek, de arányaiban a Földön sokkal többen élnek „jól”, mint 50, vagy akár 30 esztendővel ezelőtt. (Lásd előző cikkemben, mennyit nőtt pár évtized alatt az átlagéletkor, ami igen meggyőző mutató.)

Az emberiség, globálisan, aligha hajlandó visszatérni a 200, 500 stb. év előtti szinthez. De ha túl sokan vagyunk (nem tudjuk, mennyi a túl sok), képtelenség tartani, erőforrások híján, a már elért bizonyos szintet.

 

***

 

E cikk szerzője tisztában van azzal, hogy a Nyolcmilliárdan témája a vázoltnál sokkal bonyolultabb.

Ami ténynek látszik: idén nyolcmilliárdan leszünk a Földön.

Az akut népességhiánnyal küzdő Európában kevesebben, mint tavaly, hacsak nem migránsokkal feltöltődve. De ez már egy másik kérdés.

Úgy néz ki, pár milliárdot még elbír a Föld, ha lakói némi felelősséggel bánnak vele.

De eszükbe kell(ene) vésniük: nem  a Földnek van szüksége rájuk, hanem fordítva.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu