Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.10

Nyugdíjemelés: igen vagy nem?

Írta: Jámbor Gyula
2020. június 10., 15.52 Szerda / Arad

Kell-e, és főleg lehet-e emelni idén a nyugdíjakat? – ez a kérdés foglalkoztatja, többek között, a vezető (és felelősséguk tudatában lévő) politikusokat.

A régi, pár hónapja távozott kormányzat ugyanis súlyos ígéretet hagyott maga után (törvénybe foglaltan, melyet az államelnök is aláírt még tavaly – szerk. megj.): azt, hogy szeptembertől 40 százalékkal nő a nyugdíjpont értéke, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy a mostani járandóság mintegy kétharmaddal emelkedne. Hatalmasan egyetlen lépéssel!

A nyugdíjas természetesen örül a kilátásnak, mert ki ne szeretné, ha havonta szép kis összeget hozna ki pluszban, az eddigiekhez képest a postás, vagy több folyna be bankkártyájára? Sokuknak (rengeteg, sajnos, a nagyon alacsony nyugdíjból élők, vagy csak tengődők száma) egy-kétszáz lej is nagy segítség lenne.

A nyugdíjakat kétségtelenül növelni kell, mondta a napokban a Román Nemzeti Bank kormányzója is, de... de nem negyven százalékkal, ami az ország jelenlegi – és közelebbi távlataiban is – abszolút aberráció.

Szomorú, de igaza van.

Románia idei gazdasági fejlődési üteme várhatóan 4 százalék körüli lesz (a pontos adatok még nem állnak rendelkezésre), a november végéig szóló statisztikai jelentések azonban távolról sem bíztatóak. A teljesség igénye nélkül néhány adat:

  1. január 1.–november 30. között a költségvetés fizetési mérlege

9,924 milliárd eurós deficitet mutat, ami 21%-kal nagyobb, mint 2018 hasonló időszakában.

Az említett időszakban a külföldi adósság 7,262 milliárd euróval nőtt, így a hosszú lejáratú adósságok összege 72,971, a rövid lejáratúaké 34,132 milliárd euró (8,2 százalékos növekedés 2018 decemberének végéhez viszonyítva).

Az állami közvetlen köztartozás a tavalyi esztendő első 11 hónapjában 39,195 milliárd lej, és 34,5 milliárddal (!) növekedett 2018 hasonló időszakához képest.

A Román Nemzeti Bank jelentéséből származó ijesztő adatok sorát folytathatnák, de talán ennyiből is világos, hogy gazdasági növekedésünk dacára is igen rosszul állunk.

Az RNB mintegy 4,4 százalékos költségvetési deficittel számol a 2019-es évre. Ami szépecskén meghaladja az uniós 3 százalékos határt, amiből, sajnos, még gondjaink lehetnek.

Nos, mindezekre jönne rá a 40 százalékos nyugdíjemelés.

Tavaly a nyugdíjpénztár mintegy kétmilliárd lejes deficittel zárt, azaz ennyivel kevesebb folyt be a nyugdíjalapba, mint amennyit kifizettek.

Elképzelhető, mekkora lenne a hiány a 40 százalékos emelés esetében, amikor az országban jövőre sem fog több (a nyugdíjalapba befizető) ember dolgozni, mint idén, és gazdasági fejlődési üteme aligha haladhatja meg a 4 százalékot.

A nyugdíjemelés a fentiek fényében nem gazdasági, hanem kimondottan politikai kérdés.

Gazdaságilag lehetetlen, politikailag azonban megoldható.

Kérdés, nyilván, hogy milyen áron.

A költségvetést ugyanis, amit a múlt év végén a liberális kormányzat példátlan módon felelősségvállalással elfogadott (hogy a 2020-as esztendő ne induljon teljesen bizonytalanul, mint az elmúlt években nem egyszer), módosítani lehet. Elvonhatók, például, összegek az egészségügytől (ami köztudottan évek óta erősen beteg), a tanügytől (az ország jövőjét készíti elő, s hosszú ideje mélyen alulfinanszírozott), az amúgy is alacsony szintű  beruházásoktól, amelyek nélkül elképzelhetetlen egy ország fejlődése. És sorolhatnánk.

Persze lehet külföldi kölcsönt is felvenni, egyre nehezebb feltételek között (Romániát nemrég lefokozta egy nemzetközi szakosított szervezet), annak nagyon áldatlan következményeivel.

Ezeket összevetve Romániára nem vár igazán napfényes jövő 2020-ban.

A jelenlegi kormányzat, legalább két (de inkább több) tűz között nincs irigylésre méltó helyzetben.

Magam is kíváncsi vagyok, hogy mászik ki belőle. Ha kimászik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu