Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.45

Öregek

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 26., 16.07 Vasárnap

Mi örömöt tartogat még az élet?
(Tartogat-e valamit egyáltalán?)
(Szilágyi Domokos: Öregek könyve)

 

Napok óta, tán egy hete is lehet, kínlódom e témával.

Most, hogy pár napja menesztették a 65 év fölötti idősek elszigetelésére  vonatkozó hazai elképzelés szerzőjét, már nem halasztgathatom tovább.

A professzor ment, a probléma marad.

A probléma pedig az, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett, legérintettebb, veszélyeztetebb korcsoport az időseké.

Nem azért, mert a picinyke (és „perverz”) vírusnak valamiféle központi nyilvántartása és stratégiája volna („na most támadjuk meg főleg az időseket”), hanem azért, mert az öregek egészségi állapota általában jóval rosszabb a fiatalokénál, és szervezetük sokkal könnyebben megtámadható bármilyen kórokozó által.

Csak zárójelben: ha egy két-három-négy éves gépkocsit a tulajdonos elvisz a kötelező műszaki felülvizsgálatra, a – mondjuk lelkiismeretes, pártatlan, lefizethetetlen – szaki is nagyvonalúbban kezeli a dolgot, mint egy 15-20 éves csotrogánynál, hisz nyilvánvaló: ez utóbbinál jóval több műszaki, a közlekedésbiztonságot – a sofőr és mások életét – veszélyeztet(het)ő probléma merülhet fel.

Ez így van jól, a saját és mások biztonsága érdekében.

No de, hogy jövünk ahhoz, hogy az idős embert egy koros gépjárműhöz hasonlítsunk?

Hát úgy, hogy idővel mindkettő megkopik, és nagyjából megbízhatatlanná válik.

Csakhogy az „alkatrészek” előbbiek esetében cserélhetők, pótolhatók (ha nincsenek, újragyárthatók, akár kézműves módszerekkel), utóbbi esetben nehezen megvalósítható, legfeljebb drága szervátültetéssel. De míg egy veterán autó élettartama sok évtizeddel meghosszabbítható a rendszeres javításokkal és pótlásokkal (láttam magam is száz éve a gyártószalagról legördült, ma is működőképes gépkocsit, igaz, nem futott folyamatosan), az emberek esetében viszont sokkal kevésbé.

Manapság egy átlagos emberéletért, pénzben kifejezve, százszor, eszerszer kevesebbet adnak a tőzsdén, mint egy száz-, vagy akár 80, 70 éves gépkocsiért.

A tőzsde a kereslet és kínálat ősi (némelyek szerint kapitalista – bár hol volt még akkoriban a kapitalizmus?) törvényei szerint működik.

Az emberiség száma a legújabb adatok szerint kb. 7,7 milliárdnál tart.

A mottóban feltüntetett versidézet egy sokaktól vitatott, a szerző 37 évesen, besugói indíttatású öngyilkossága előtt papírra vetett sorait tartalmazó Öregek könyvéből van. Akkoriban messze tarthatott az öregségtől. De hát egy zseniális költő messze megelőzi (élet)korát.

E sorok jegyzője Szilágyi Domokost kolozsvári, irodalmi köri szereplései kapcsán látta, hallgatta (sajnos, csak kevésszer, az 1960-as évek közepe táján).

Most kap észbe, hogy elkalandozott a témától, a címbeli öregektől.

Elmélkedhetne arról, hogy...

De miről is?

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu