Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.26

Oroszba, vasútvonal mentén

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 09., 15.48 Csütörtök / Arad

Lefogadnám, hogy a kedves olvasó tíz év gondolkodás után sem találná ki, mit jelent a cím.

Könnyítek valamicskét. Valamikor azt mondták honfitársaink, hogy „elmentem oroszba”, azaz Oroszországba (akkor még hivatalosan Szovjetuniónak hívták), „s igen jól jártam”. Az ügyesek, jó eszűek, magukat ’forgatni tudók’ (akkor is voltak olyanok, mint ahogy mindig is) egy-egy szovjetunióbeli kirándulást, az ONT-n keresztül 5-10 ezer lejbe került hivatalosan, nemhogy nulla szaldóval, de nyereségesen abszolválták: némi itthoni (esetleg kölcsönben felvett) befektetéssel bőven kihozták nemcsak az út árát, de jelentős nyereségre is szert tettek, miközben egy csomó fontos, érdekes dolgot láttak, tapasztaltak. Ez persze rég volt, ma egy oroszországi (pláne távolabb-keleti, a drágább árban akkoriban ez is benne volt) kirándulás az átlag számára már-már megfizethetetlen. Az egykori helyzetre gondolva ma is azon filozófálok, miért is születtem ennyire balféknek.

Mindegy, ez már a múlt, hadd térjek vissza az „oroszba” kifejezésre.

Pár éve hallottam, az Arad megyei Tornyán, hogy a kotlós „oroszba” ült el, s egy adott pillanatban tizenvalahány csirkével együtt jelent meg újra. Hosszasabb kontenpláció nyomán jöttem rá, hogy itt tkp. az „orozva” – azaz rejtve, tán álnokul – kifejezés változatáról lehet szó.

De hogy miként jön össze a címbeli mondat, azt is elárulom.

Úgy két-három napja az egyik, délidőben történt kimenőm alkalmából (magam a „veszélytetett zónában”, és törvénykövető lévén) azt láttam, hogy az Arad–Temesvár vasútvonal mentén, az északi oldalon (mindig csodáltam azokat az amerikai akciófilmekben szereplőket, akik egyből felfogták, hogy melyik az északi, déli, keleti meg nyugati oldal, holott iránytűjük sem volt – ezúttal térképen is utána néztem, hogy nehogy felsüljek egy ilyen primitív dologgal), szóval északi oldalán irtják a vasútvonal menti fákat, bokrokat. Azt hiszem, ezt nevezik csalitosnak, bár bevallom, csak hozzávetőlegesen tudom, mi az.  A lényeg mindenesetre, hogy irtják, s a vasútvonal mentén (lakásomtól olyan hatvan-hetven méternyire) lévő, önhalatalmúlag növő fákból, bokrokból álló, pár meternyi mélységű zöldövezetet.

Az első napon, amikor a jelenséget felfedeztem az irtáson ügyködő háromtagú – egy láncfűrészes, az ágakat félrehúzó, és az utasításokat adó főnök – különítménnyel, az első reakcióm az volt, hogy megkérdezzem: miért, és kinek az utasításából. Aztán rögtön arra gondoltam: a Főnök esetleg meggyőz, hogy ezért vagy azért, bár szerintem nincs racionális magyarázat.

Hazatérve, gondolkodván a történteken, úgy döntöttem: másnap mégis csak kérdezek, miért kell a vasútvonal menti csalitost kiirtani?

Ha, mondjuk veszélyeztetné a villamosított vasút felső vezetékét (számos esetet láttunk villamos vezetékek esetében Arad megyei és más helységekben), akkor természetesen rendben van. Ha azért kellene kiirtani a bozótot, hogy helyére, Arad-Mikelakán netán hangfelfogó falat építsenek, ami ésszerű lenne – ezt a jelenlegi helyzetben, amikor a román vasút ezer más, ennél sokkal égetőbb, a közlekedésbiztonságot veszélyeztető gonddal küzd, abszurdnak tartom. De ki tudja?

A kis különítmény azonban „oroszba” – nem figyelhettem meg egész nap, kijárási tilalomban lévén – eltávolodott, és a kérdés, hogy miért irtják a növényzetet, megválaszolatlan maradt.

Azon túl, hogy a „csalitos” amolyan természetes hangfogóként, környezetkímélő akadályként szolgált a sűrűn lakott negyed felé, egy nagyon fontos más szerepet is betöltött: menedékként, költőhelyként szolgált bizonyos madarak számára.

Magam gyakran tapasztaltam tavaszi, áprilisi, májusi hajnalokon (az idős ember ritkán alussza át az egész éjszakát), hogy a fülemülék gyönyörű koncertet adnak.

Ha az életterüket felszámolják, vajon hová mennek, mit csinálnak?

„Oroszba” hová mehetnének?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu