Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.46

Románellenes-ellenes törvény

Írta: Jámbor Gyula
2021. augusztus 09., 07.58 Hétfõ

Egy híres-hírhedt hazai szenátor asszony nyilatkozata (és hazai tévéállomások felkapta tudósítások) szerint törvénytervezetet készül benyújtani egy románellenesség elleni törvényre.

Még nem tudni konkrétabban, mit tartalmazna, annyi azonban kiderült, hogy 3–5 év börtönnel lenne büntethető egy-egy románellenes megnyilvánulás.

Elöljáróban, mintegy bevezetésként: legjobb tudomásom szerint soha, sehol nem szerette az akármilyen államhatalom, ha bárki, főleg „belső erő” (a külsők ellen nehezebb volt fellépni) ellene nyilatkozik; a szabály ellen vétők gyakran a fejükkel fizettek, ha mégis megtették.

Ehhez képest a pár év börtön valóságos szinekúra.

Az említett hölgy, aki (a hazai Moldova) legszámottevőbb megyéjének választottjaként került be a legutóbbi parlamenti választások nyomán a törvényhozás felsőházába, pillanatnyilag még nem túl hosszú törvényhozási pályafutása alatt már jó néhány „emlékezetes tettet” hajtott végre. Az egyik nyomán az őt soraiban tudó, a hazai törvényhozásban mindenki által erősen szélsőségesnek mondott párt is (mint „persona non gratát”) kizárta soraiból, és jelenleg függetlenként tevékenykedik.

Mondhatnánk, ilyen összefüggésben, hogy nem kell feltétlenül komolyan venni az ún. románellenes-ellenes kezdeményezés ötletét sem.

Talán nem. Vagy ki tudja.

A hazai törvényhozásban (mint számos más európai államéban) létezik, igen dicséretesen antiszemita-, meg holokauszttagadás-ellenes törvény. Holott sajnos Romániában (meg jó néhány más országban) jószerével már nincsenek is zsidók (zsidó vallásúak), az antiszemitizmus azonban időnként fel-felbukkan, sőt: él, virágzik.

No de hogyan állunk a románellenességgel, amelyet az amúgy makedón vérű szenátor asszony törvénnyel kíván visszaverni és semlegesíteni? Mi az, ami ellen ki kellene kelnünk román állampolgárokként, románoknak és más nemzetiségűeknek, akik még vagyunk páran? Vagy itt csak – elég nagy valószínűséggel – az „echte, kiköpött” románokról van szó?

Mi az, ami „románellenes”?

Akik rendszeresen nézik a román tévéadókat (e sorok írója közéjük tartozik), az ott sugárzott riportokban, tudósításokban naponta többször is hallhatja „kiköpött” románoktól egy-egy nagyon is elítélendő társadalmi jelenség (szemételdobálás, országúti dugó, végtelenségig elhúzódó beruházás, ügyintézés stb. kapcsán) hogy „hát ez Románia”. (Azaz: mit várjunk?)

De ha ezt mondják, bizony kimondatlanul, esetleg öntudatlanul Románia- avagy románellenesek.

Minimum több százezren (de valószínűleg sokkal többen) lehetnek.

Ezeket kellene a románellenes-ellenes törvénnyel megregulázni. Jó párszor több börtönt építeni a jelenleginél, mert hova férne be annyi törvénysértő?

A szóban forgó, magát eléggé lejáratott szenátor asszony törvénykezdeményezése, ha benyújtaná, aligha menne át, bizonyára simán megbukna. Ha nem másért, azért, mert kezdeményezőjét, egyhén szólva, nem csípik, sőt kiutálták a törvényhozók.

Románellenes-ellenes törvény beláthatatlan ideig, a mostani körülmények között nem lesz.

Amíg nem jön egy esetleg sokkal hitelesebb, meggyőzőbb, szavahihetőbb, elfogadhatóbb politikus.

Akkor majd meglátjuk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu