Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 17.44

Románia a hősök országa

Írta: Jámbor Gyula
2020. november 10., 16.55 Kedd / Arad

Nincs ország, nép, nemzet a világon (vagy ha van, magam nem tudok róla), amely magát a gyávák, megalkuvók országának, népének, nemzetének tartaná. Ami bizonyára így is van; az egyes nemzetek Nagy Történelemkönyvébe a dicsőséges lapok kerülnek be, a kevésbé dicséretes (talán tán egészen dicstelen) lapokat csak kicsiny, halvány betűkkel írják be – ha nem feledkeznek meg róluk véglegesen –, a szép, nemzetfelelemelő dolgokat viszont kiemelten nagy, szembetűnő karakterekkel.

Istenem, emberek vagyunk.

A címbeli „hősök országa” egyébként egy napi történés kapcsán csapott belém, azaz nem eredeti ötlet; egy romániai, televíóban látott (talán temesvári?) tüntetés nyomán.

Temesváron (de talán Iaşiban vagy Târgoviştén, akárhol történhetett volna) a „piacosok” az utcára vonultak, tiltakozván a hétfőn életbe lépett legújabb megszorító kormányhatározat ellen, amely betiltja a zárt téri piaccsarnokok nyitvatartását, az árusok csak a szabad ég alatt forgalmazhatják (zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből stb. álló) áruikat.

Az árusok (Romániában alighanem tízezrekben kell mérni számukat) vehemensen tiltakoznak, érvként többek között azt hangoztatva, hogy miközben a nagyáruházak (igaz, kissé csökkentett órarenddel – szerk. megj.) zavartalanul működhetnek, tőlük a kenyerüket, mindennapi megélhetésüket veszi el az állam, a kormányzat azáltal, hogy megtorpedózza munkájukat.

A piaci árusok – akik, legalábbis döntő többségük, „másodkézből” forgalmazzák termékeiket, azaz felvásárolják a termelőktől és úgy adják tovább –, erre az életmódra rendezkedtek be; készletet szereztek be, nyilván szerződések útján, ami a nyakukon marad, holott azt már kifizették, tehát egyértelmű az anyagi veszteségük.

A maguk szempontjából teljesen igazuk van; ha e sorok írója piaci kiskereskedő volna, alighanem így gondolkodna. Elvégre a lét határozza meg a tudatot.

Hogy e tüntetések egy része a nemzeti színű zászlók lobogtatása mellett zajlik, nem igazán meglepetés. A nemzeti lobogó soha nem volt rossz szimbólum, abba nehéz belekötni, hogy az országának zászlaját kibontó, az alá sorakozó: hazafi.

Bár lehet, hogy adott pillanatban, nehéz helyzetekben, ha például az ország, nemzet alapvető érdekeiről, megmaradásáról van szó, vannak akár ennél fontosabb szempontok is. Amikor kevés, mondhatni nevetséges csupán a nemzeti jelkép lobogtatása, konkrétabb cselekvésre van szükség.

Romániában kétségkívül fergetegesen terjed a járvány, s a kormányzat igyekszik minden tőle telhetőt megtenni ennek megakadályozására mindenféle korlátozó intézkedéssel.

Hogy ezen intézkedések egyértelműen bölcsek volnának, azon lehet vitatkozni.

Könnyen lehet, hogy a piaci vásárcsarnokok működésének betiltása is a rossz döntések közé tartozik. És távolról sem csak azért, mert az érintettek tiltakoznak ellene.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu