Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 02.59

Senki sem áll a törvény fölött (?)

Írta: Jámbor Gyula
2020. május 21., 17.01 Csütörtök / Arad

Románia államfőjét ötezer lejes pénzbüntetésre ítélte a diszkrimináció-ellenes országos hatóság nemrégiben tett kijelentéséért, miszerint a Szociáldemokrata Párt át akarj(t)a játszani Erdélyt a magyarok kezére. Eközben az ország magyar polgárait is vastagon megsértette.

A PSD-nek természetesen esze ágában sem volt soha ilyesmi; ha az ország vezető román pártjai, politikusai valamiben is egyetértenek, az a magyarság (akár jogos) követelései elleni fellépés.

A választások előtti (meg utáni) politikai kártyajáték-retorikában még feltétlenül nyerő lapnak számít Romániában a magyarellenesség.

A bűnbakkeresés és -találás amúgy (csak a hűség kedvéért) a történelem folyamán mindig is létezett, és sokszor valóban nyerőnek számított. Ha törvényesen nem ment valami (bizonyos törvények mindig voltak), hát erőltették. Lenin elvtársról terjedt valamikor a vicc, ő mondta volna: ha nem megy, hát forszírozni kell. Bár az elvet, akármilyen tetszetős is némelyek szemében, nem ő találta fel.

A tény, jelenleg, hogy Románia államfőjét ötezer lejre büntették valóban meggondolatlan, hebehurgya és kártékony kijelentése miatt.

Nos, az összeg nem fogja felborítani háztartásának egyensúlyát – havi fizetésének ez nem egészen egyharmada –, a jelentősége szimbolikus: az, hogy a román, demokratikusnak mondott államban senki nem áll a törvény fölött. S ha ez végül beigazolódik, vagy sem (az államfő természetesen fellebbez, a történetnek tehát nincs vége), az a hazai demokrácia tényleges helyzetét, állapotát is mérni fogja.

Valamikor, tán úgy négy évtizede, a hazai televízió (akkor még egyetlen) csatornáján egy amerikai (USA) filmben láttam: egy no name (névtelen) polgár valamely, számára igazságtalan döntést hozó ügyben felsőbb bírósági fórumokhoz fordult, ügyében egy dollár kártérítést követelve. Megkapta! (Hogy az ügyvédi költség hány ezer dollárba került, lényegtelen.)

Egy jeles magyar(országi) – mintegy évtizede elhunyt – szociológus munkájában olvastam, hogy Nagy-Britanniában, anno, megbüntették a királyi család egyik tagját gyorshajtásért. Ez a demokrácia! – hangzott a következtetés akkor, amikor Kelet-Közép-Európában a diktatúra áldemokráciája létezett. Bevallom: döbbenetes élmény volt számomra.

S lám, hova jutottunk: 2020 májusában Románia államfőjét (nagy szavazattöbbséggel) pénzbüntetésre ítélte egy kvázi hatalom fölötti szervezet meggondolatlan, kétségtelenül káros kijelentése miatt.

Hogy behajtják-e az ötezer lejes büntetést, lényegtelen. Nem oszt, nem szoroz a költségvetés szempontjából.

Az viszont, hogy a felsőbb bírósági szervek jóváhagyják-e vagy sem a diszkrimináció-ellenes hatóság döntését, nem lényegtelen. A hazai demokráciának akár (pillanatnyi) fokmérője is lehet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu