Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 19., 21.07

„Soha nem lesz már úgy”

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 03., 16.14 Hétfõ

Volt egyszer, még ma is van, valahol Aradon egy kifőzde. Kicsit vendéglő, merthogy helyben is fogyasztható volt az amúgy ízletes, eléggé változatos és megfizethető árú menü, s bőven akadtak kliensek is. A környékbeli nyugdíjasok, egyedül élők, a körzetben dolgozó építőmunkások közül naponta sokan felkeresték.

Aztán a járvány miatt a konyha két hónapra bezárt.

Szerencsére a legsötétebb idők sem tartanak örökké, és újra megnyílt, bár a nem túl tágas, tizenvalahány ülőhelyes étkezőben asztalokra helyezett székekkel. Helyben immáron nem lehet fogyasztani.

A rokonszenves, fiatal, ételeket kiosztó, csomagoló hölgy (koromhoz mérten nekem már minden 45 alatti nő fiatal) kérdésemre, hogy mint megy az üzlet, azt válaszolja: megyeget. Férje, a második fogást a kisablakon éppen kinyújtó (kitűnő) szakács hallja a párbeszédet (nincs zaj, pillanatnyilag az egyedüli vásárló vagyok), megjegyzi: „Uram, soha nem lesz már úgy, mint azelőtt”.

A nép szava Isten szava, szalad át bennem a régi mondás, s hazafelé ballagva ezen agyalok, felidézvén, hogy az utóbbi hónapokban mondhatni számtalan politikai elemzőtől, kommentátortól ezt olvastam, „közembertől” ugyanezt hallottam.

Vajon mostantól, 2020 közepétől, végétől, vagy a jövő esztendőtől, vagy az azutánitól (az ördög sem tudja, meddig húzódhat el a mostani járvány) tényleg gyökeresen változna-e a világ, és soha nem lenne már úgy, ahogy volt?

A magam részéről nem hiszem.

Tudva tudni vélem, szerény történelmi ismeretek birtokában, hogy a világ mindig is változott, néhány évszázad, évtized vagy akár csak év elteltével.

A történelem, mondják a bölcsek, Seneca nyomán, az élet tanítómestere.

Talán. De mit tanult az emberiség a történelemből?

Megtanulta-e, hogy okosabbnak, jobbnak, együttműködőbbnek kellene lennie?

Tanult-e valamit a történelmet végigkísérő háborúkból, köztük az első és második, mérhetetlen pusztulásokat okozó világégésből?

Tanult-e valamit a történelmét végigkísérő járványokból?

Nos, ez utóbbiakból talán igen – a történelemben, tudomásom szerint, soha nem fordult elő az, ami napjainkban, hogy viszonylag összehangoltan, adatszolgáltatásokkal egybekötve, nagyjából hasonló intézkedésekkel lépjen fel (egy rég létező egészségügyi világszervezetnek is köszönhetően) egy pandémia ellen. Az „összehangoltan” jelző persze vitatható; számos nemzet, ország például maga igyekszik felfedezni az ellenszert, oltást, kórt gyógyító orvosságot, amelyeket, ha lesznek – jó pénzért, nyilván – remélhetőleg másokkal is megosztanak majd.

Hogy a világ gyökeresen megváltozna a koronavírus-járvány után, magam nem hiszem. Bár biztosnak mutatkoznak, és lesznek is bizonyos (régebbi trendeknek megfelelő) átrendeződések, hangsúlyeltolódások. Egyes országok minden bizonnyal jobb, mások rosszabb (gazdasági) eséllyel kerülnek ki majdan, nem tudni pontosan, mikor, a pandémiából, attól is függően, hogy milyen előzetes – nem véletlenül kialakult – örökséggel, hagyománnyal vágtak neki.

De mikor nem volt így egy hasonló helyzet akármilyen „világfelfordulás” után?!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu