Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 08.39

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Írta: Jámbor Gyula
2018. november 01., 04.00 Csütörtök
Már, azt hiszem, megpendítettem a témát, a kísértés azonban, hogy újra írjak róla, lépten-nyomon visszatér egy-egy benyomás kapcsán.

Szakmai deformáltság, meg amúgy emberi kíváncsiság is, hogy rendszeresen böngésszem az internetet, hazai és külföldi honlapok több tucatját jószerivel azóta, hogy számunkra is hozzáférhetők. És immár – koromra célozva: érett fejjel és tapasztalattal – azt látom, hogy a média gyakorta megfelelő tudás, távolságtartás, informáltság és lelkiismeret nélküli képviselői szemérmetlenül átverik a kedves olvasót, nézőt  szenzációhajhászó című és felvezetőjű, tartalmú műveikkel.
Az erős verseny (számtalan újság, folyóirat, rádió és tévéállomás, internetes honlap) korában, elismerem, szükség van a figyelem felkeltésére, arra, hogy azt a benyomást keltsék: csak bennünket olvassanak, hallgassanak, nézzenek, ne a konkurenciát. (A bizonyos termékeket reklámozó hirdetésekben nagyjából ugyanez történik.) A kérdés az: meddig mehet el egy ilyen megközelítés? Hol az a határ, amelyiken túl egy bizonyos médium hiteltelenné, sőt nevetségessé válik?
Ha pontosan meg tudnám húzni a határt, s vevő akadna ötletemre, máról holnapra multimilliomossá válhatnék. Az a benyomásom azonban, hogy kevesen tülekednének ötleteim felkarolására, hisz mindenki elég okosnak gondolja magát.
Most, például, azt olvasom az egyik hazai tévéállomás honlapján, hogy „egy közelmúlti felfedezés mindent megváltoztat a keresztények számára”. Nocsak, mi lehet az? Nem más, olvasom tovább, mint hogy a CIA (az USA külföldi hírszolgálata) és speciális műholdak közreműködésével az Ararát hegyén felfedezték a bibliabeli Noé bárkájának maradványait!
Hát ez nem semmi. Az sem volt az, bár az előbbinél sokkal kisebb horderejű, hogy pár hete felfedeztem: egy bizonyos magyarországi dr. Valaki egy viszonylag olcsó, általa készített szerrel pár hét alatt (98 százalékos hatékonysággal!) gyógyítja a gyengénhallást, vagy az a (ha jól emlékszem, kubai) gyógyszer, amely mindössze 1 (egy) dollárért hatásosan gyógyít bizonyos rákféléket.
Mindezek azonban csak az átverések gyengébbjei közé tartoznak, az igazibbak azok, amikor különböző pártok és az azokat képviselő politikusok nyilatkoznak nálunk és világszerte.
No de, kérdem, mi lenne, ha, mondjuk, bebizonyosodna, hogy az Ararát hegyén, a mostani Örményországban valóban felfedezték volna Noé bárkájának maradványait? Mivel, miben rázkódtatná meg alapjaiban (mint ahogy a tudósítás címe sugallja) a kereszténységet?
Szerintem, legfeljebb, annak megerősítését szolgálná, megrázkódtatásáról, megrendítéséről szó sem lehetne.
De egy tévéadó műsorában igen jól és figyelemfelkeltően hangzik, valóságos szenzációnak tűnik.
Természetesen szeretném a kedves olvasót eligazítani afelől, hogy kinek,  minek és milyen mértékben higgyen a manapság rázúduló, köztük számos fals (sőt kimondottan kártékony) információk százai, ezrei közepette. Lehetetlen, legfeljebb arra inthetném, hogy gondolkodjon, mérlegeljen, ne ítéljen elhamarkodottan.
Magam elismerem: olykor, minden elővigyázatosságom dacára, bedőlök bizonyos valótlan információknak. De meggyőződésem, sajnos, hogy magam a gyenge kisebbséghez tartozom.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu