Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. december 05., 01.28

Szabadkereskedelem, szabad rablás (?)

Írta: Jámbor Gyula
2020. április 02., 16.38 Csütörtök / Arad

Tetszettek-e gondolkodni azon, hogy miért olyan drága az arany?

Egyszerű: kevés van belőle (meg fényesen csillog, nem rozsdásodik stb.), kitermelése körülményes és sokba kerül. Ha annyi aranyérc lenne, mint vasérc, kitermelése és feldolgozása is kb. hasonló szinten mozogna, az áruk is nagyjából azonos lenne.

Mindez a koronavírus kapcsán jut eszembe. Két-három napja olvastam egy megbízhatónak látszó kimutatást, amely szerint a Földnek mindössze 21 országában – köztük a kommuninizmus fellegvárának számító Észak-Koreában, ahol eleve nem történhetnek a párt- és állami vezetés révén jóvá nem hagyott, kellemetlen dolgok –, meg sok csendes-óceáni szigetországban, ahol, a turizmus példátlan méretű hanyatlásával jószerével a madár sem jár nem jelentettek megbetegedést. Tényleg pandémiának, világméretű járványnak vagyunk tanúi és részesei, szenvedő alanyai. (Bár ha belegondolunk: a harmincezer-valahány, jó két hónap alatt regisztrált halott még mindig töredéke a világban naponta elhunyt, 150 ezren felüli embernek.)

Ám pusztító járvány kétségtelenül van, s az emberiség kétségbeesetten próbál védekezni, annak biztos tudatában, hogy rosszabb is jöhet, ha nem lép. Magam némi csodálkozással vettem, veszem tudomásul, hogy napra pontosan (megbízható?) adatok jelennek meg az egyes országokban a fertőzöttek, karanténba, házi elszigeteltségbe helyezettek, elhunytak számáról.

De leszállok a magas lóról, közelítve a helyi, romániai, távolról sem rózsás valósághoz: eljutottunk az ún. csoportos fertőzések szakaszába, amit jól működő matematikai modellek már előre jeleztek.

Mit tettünk, és mit nem tettünk meg a járvány megfékezésére?

Amit tettünk: hoztunk (Romániáról van szó) néhány, a mostani helyzetben a napi életet szabályozó (katonai) rendeletet, kijárási és érintkezési tilalmakkal, amelyek a járvány terjedését hivatottak megakadályozni.

Kétségtelenül szükségesek és hasznosak, de nem feltétlenül elégségesek. Erősen vitatható, hogy egyáltalán hozható-e teljes mértékben vírustól mentesítő intézkedés. Szerintem nem.

Most jutok mondanivalóm lényegéhez, amelyet e cikk címében jelezni kívántam.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a világnak kielégíthetetlen a szükséglete a koronavírus-fertőzés megelőzésére (legyőzésére sajnos még nem) szolgáló eszközökre, mondhatni banális dolgokra: szájmaszkokra, védőruhákra, a súlyos esetek megmentését segítő lélegeztető készülékekre. Ilyenekből sehol nem voltak megfelelő készletek, senki, sehol nem volt kellő mértékben felkészülve.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy egyes országok – mindenekelőtt Kína, ahonnan a járvány elindult, s ahol a jelek szerint sikeresen megfékezték  –exportálnak ilyen felszereléseket.

De hova, és milyen áron?

Előbb néhány hazai példa: egy aradi gyógyszertárban egy flakon fertőtlenítő 80 lejbe kerül (a kisnyugdíjas vagy -jövedelmű ennek hallatán lemondóan int: annyiért mégsem); egy szájmaszk – már ha található – az eredeti ár többszörösén kel(het) el. Az Arad Megyei Tanács elnöke – az egészségügyi személyzet megyei kórházban tapasztalt tömeges lemondása, nyugdíjba vagy betegszabadságra vonulása kapcsán – azt nyilatkozza, hogy öt szállítótól rendeltek védőfelszereléseket, de egyik sem honorálta a rendeléseket.

A kapitalista piacgazdaság körülményei között a keresett termékek árai akkorára szöknek, ameddig még eladhatók a nagyon nagy kereslet és viszonylag kis kínálat mellett. Hát persze hogy sokan kihasználják az adódó lehetőséget, fekete üzletekkel is. Egy ilyen csapás, mint a mostani járvány, szabad rabláshoz is vezet(het).

A gyakorlati példák tanúsága szerint vezet is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: NP / Csütörtök, 2020. április 02., 19.47 Válaszoljál rá!

Köszönöm, hogy az ön írásait olvashatom !

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu