Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 17.23

Szegények világnapja

Írta: Jámbor Gyula
2020. november 16., 07.00 Hétfõ / Arad

November 17-én, holnap tartják a Szegények világnapját.

Nem ünneplik, csak egyszerűen megemlékeznek róla: a szegénységet gondolatilag is rettenetes, borzalmas lenne ünnepelni.

Furcsa, hogy a Wikipédia (általam nagyon tisztelt, nagyra tartott) honlapján nem szerepel a világnap. November 17-én (az év 321., szökőévben 322.) napja a Gergely-naptár szerint a Nemzetközi diáknapot és a Füstmentes napot tartja számon.A diáknap és a füstmentes nap kétségtelenül jelentősek a Föld lakossága számára, a Szegények napja azonban, szerintem, valamennyit felülírja.

A szegények ugyanis rettenetesen nagy számban vannak jelen a világ jelenlegi (és mindenkori) konfigurációjában.

De ki is a szegény, és mi a szegénység?

Roppant problémás meghatározni.

Akinek nincs tető a feje fölött, akinek gond a mindennapi étel előteremtése, a megélhetés, a számlák befizetése, az nyilvánvalóan („kívülre” is láthatóan, érzékelhetően) szegény. Ez a szegénység egyik, legkézzelfoghatóbb dimenziója. A szegénységnek azonban nem csak anyagi dimenziói ismeretesek: a köznyelvben szegény az anya, aki szülöttét elveszíti, a gyermek, aki a szülejét, és így tovább.

A szegénység a megélhetéshez szükséges anyagi javak hiányával, illetve szűkösségével, vagy (szaknyelven) deprivációval, a valamitől való megfosztottsággal  jár, a társadalom egyéb rétegeivel, egyéneivel összevetve.

„Aki szegény, az a legszegényebb”, írta volt a magyar költészet egyik nagyja. Szemre talán tetszetős, de bevallom, soha nem tudtam megfejteni. A szegénységnek ugyanis ezernyi fokozata, vonatkozása van. Csak néhányat említek a kérdéssel foglalkozó, rendkívül kiterjedt szociológiai irodalomból: abszolút szegénység, demográfiai szegénység, etnikai szegénység, objektív szegénység, mélyszegénység, relatív szegénység, szegénységi küszöb stb. A felsorolás arra talán elegendő a kérdés bonyolultságának érzékeltetésére.

Azt fölösleges is részletezni, hogy a világ különböző tájain a szegénység, „aprópénzre bontva” mit jelent; egyértelműen egészen mást Svájcban, mint Romániában, vagy pláne a fekete kontinens legszegényebb országaiban.

Azt érdemesebb lenne közelebbről is szemügyre venni, ha volna rá tengernyi idő és könyvtárnyi terjedelem, hogyan jutott az emberiség odáig, hogy miközben az egyik póluson mérhetetlen vagyonok és lehetőségek halmozódtak fel, a másikon éppen csak egyik napról a másikra tengődnek százmilliók. Nem lenne éppen úttörő munka, hiszen tízezernyi kutatót, tudóst ihletett meg a szegénység szerteágazó titkainak, okainak felderítése.

Arra azonban, sajnos, tudomásom szerint senki nem tudott pontos – és ami a legfontosabb: gyakorlatban is használható, a kormányzatok által is elfogadható, alkalmazható – receptet adni, hogyan lehetne megszüntethető, nyilván csak hosszú távon, a világon a szegénység. Legalábbis az a fajtája, amely szembeszökően nagy problémákat okoz az emberiség jelentős része számára.

A szegénység napja amolyan emlékeztető. Alig hinném, hogy az emberek nagy részében komoly nyomot hagyna 2020-ban, amikor sokkal időszerűbb, a világjárvánnyal kapcsolatos gondok is akadnak.

Pedig a szegénység „járványa”, hosszú távon, akármilyen egészségügyi – megjelenő, majd elmúló – világjárvány fontosságával bátran összevethető.

A világ kezdete óta létezik, és pillanatnyilag nincs jele a megszűnésének, megszüntethetőségénak.  November 17-én még hosszú ideig emlékezhetünk rá.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Könczey Réka / Szerda, 2020. november 18., 18.38 Válaszoljál rá!

Angolul ott van a wikin, és az év 33. vasárnapján kell tartani. Azaz 2020-ban nov 15-én volt. https://en.wikipedia.org/wiki/World_Day_of_the_Poor

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu