Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. április 09., 01.36

Színvonal

Írta: Jámbor Gyula
2020. február 20., 04.00 Csütörtök

Ha most kerültünk volna ide egy másik, a mienknél fejlettebb, értelmesebb civilizáció bolygójáról, aligha értenénk meg azt, ami napjaink román belpolitikájában folyik. Bár a mai földönkívüliek, ha volnának, már túl vannak bizonyos tapasztalatokon.
Tegnap volt a nemrég megbuktatott, majd újra jelölt miniszterelnök (még azt sem tudni, törvényes volt-e vagy sem kinevezése) második, az előzőhöz képest összetételében semmit nem változott kormánya tagjainak parlamenti szakbizottságokban történő meghallgatása harmadik napja. E cikk írása közben a meghallgatás folyik, nem tudom, milyen eredménnyel járt. Amúgy teljesen mindegy, hogy az eddig megbukottakhoz (jó néhány miniszter nem ment át a vizsgán) csatlakozik-e még valahány.
A kocka előtte is el volt vetve, a bonyolult politikai játék arra megy ki, hogy legyen-e van sem előrehozott választás. 
Románia történelmében, még emlékezhetünk, volt már példa rá, hogy a hatalmon lévő párt bizalmatlansági indítvánnyal (bizonyára abszolút premierként) saját (!) kormányát buktatta meg. Most mutatis mutandis (a megváltoztatandók megváltoztatásával) ugyanez folyik, s nehéz megjósolni, hol csattan majd végül az ostor.
Amit azonban már ma biztosan tudni vélünk, hogy az ország parlamentje, illetve annak állandó (többek között a leendő minisztereket meghallgató és minősítő) bizottságai általában igen csúfosan szerepeltek. Akinek volt ideje s türelme követni a (különböző pártállású) tévéadók beszámolóit, bizonyára nem cáfolja az előző mondatot.
A szakbizottsági meghallgatások ugyanis gyakorta olcsó vásári komédiára emlékeztettek, amelyben a szereplők, a meghallgatók (a volt kormánypárt tagjai többségben vannak bennük) gátlástalanul, ízléstelenül osztották az észt, mintha az előzőekhez semmi közük nem volna – hogy csak egy példát mondjak, a Románia jelenlegi katasztrofális pénzügyeiért nagymértékben felelős volt pénzügyminisztert, hogy az alpári nyelvezetéről közismert képviselőt már ne is említsem. De a példák sora távolról sem teljes.
Mindent egybevetve, a hazai törvényhozás számos képviselője e napokban alaposan levizsgázott. Ha erről közelítjük meg az idei (előrehozott vagy normális) törvényhozói választásokat, akkor azt mondhatjuk: elérkezett az idő. Persze nem állítom, hogy valamennyi honatya ilyen: ismertem és ismerek valóban felelős, józan ítéletűeket is.
No de: nem elég okosnak, jónak lenni, azt a látszatot is kell kelteni.
Mostani honatyáink jó néhánya erre képtelen.
Idén mindenképpen lesznek parlamenti választások, s új (vagy régi) honatyák kerülnek be az ország törvényhozói testületébe, majd szakbizottságaiba. 
Az első, 1989 után szabadon választott romániai parlamentbe többnyire hibernálásuk után visszatért parasztpárti és liberális, meg kriptokommunista képviselők kerültek be, kevés kivétellel színvonalas politikusok. Azóta a színvonal távolról sem emelkedett, sőt. Magam örülnék, ha bebizonyosodna, hogy rosszul látom a helyzetet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu