Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. január 23., 04.31

Szükségesek, fölöslegesek

Írta: Jámbor Gyula
2020. augusztus 05., 09.20 Szerda

Hallom, hogy a világ egyik legjobb focistája 8 millió euróba kerülő autót vásárolt magának. Nem mintha nem volna kocsija, gondolom, nem is egy, de hát ilyen autó még nem volt, és keveseknek lesz, hiszen mindössze tíz példányt gyártottak belőle.

A régi, híres (amúgy olasz) márka legújabb terméke igazán exkluzív és elképesztő: 16 hengeres motorja, mondják, 13 másodperc alatt gyorsítja fel 300 kilométeres sebességre.

Nem irigylem tőle, elvégre a világ valamiben egyik legjobbjáról van szó, aki évente, szerintem nem is könnyű munkával, a fentebbi összeg sokszorosát keresi meg. Hadd teljen öröme benne. Ételben, italban amúgy is csak mérsékletesen dúskálhat, hisz a túlzás teljesítményének rovására menne.

Amit nem igazán tudok felfogni, talán korlátolt értelmi képességeim miatt, és már rég a „begyemben van”, hogy miért szükséges bizonyos dolgokat egyáltalán „felfedezni”. Nehéz felfogni, számomra, például, miért kell egy 13 másodperc alatt 300-ra gyorsító, országúti közlekedésre szánt autót megépíteni: hol, mikor „bevethető”, használható egy ilyen kocsi? Európa, meg a világ autópályáin – Németország kivétel – 130 kilométer a megengedett maximális sebesség. Hogy némelyek, a szabályok ellenére, jócskán átlépik, az más kérdés. De hol száguldhatna amúgy, és miért, 200-as, netán 300-as sebességgel egy autós, az talán nem csak számomra rejtély.

Mert van, ugye, egy Forma–1-ként ismert világszintű vetélkedő, amelyben a világ magukra legtöbbet adó autómárkái mérik össze erejüket. A versenyben egyrészt a motorok, a karosszéria-tervezők, a pilóták, másrészt a népes kiszolgáló személyzet (karbantartók, gumicserélők stb.) csapnak össze, és minél tőkeerősebb, fizetőképesebb egy „team” (csapat) annál jobb embereket gyűjthet össze, vásárolhat meg. Mint manapság, mondjuk, néhány romániai (de akár néhány más országbeli) fociklub, amely képes pénzzel, tőkeerős szponzorral egy legfeljebb minimális labdarúgó-hagyománnyal rendelkező helységben is úgy-ahogy helytálló, esetleg egyenesen élklubot létrehozni.

A győztesnek, visszatérve az autókra, a dicsőségen kívül persze jelentős reklámelőny is „jár”, termékei iránt annál nagyobb lesz a vásárlóközönség bizalma, s ez pénzben is lecsapódik. A legfőbb jó (szerintem, mintegy különvéleményként) a hatalom, de ezt mindjárt, olykor az előbbit megelőzve a közfelfogásban, a pénz.

A még mindig megválaszolatlan kérdés, hogy vannak-e szükségtelen dolgok a világban?

Magam úgy vélem, igenis vannak.

Egy kiváló, a gyorsaságot célzó Forma–1-es motor kifejlesztésének számos vonzata van – a közvetlen hasznon (a dicsőségen, a márka eladási eredményeinek anyagi haszonnal járó növelésén) túl a „közönséges” gépkocsik jobbá tétele.

Egy óriási sebességű, teljesítményű közúti járgány megalkotása viszont szükségtelen, hisz elméletileg nincs hol, mikor, hogyan fel- és kihasználni. Ha mégis, az törvénybe ütközik.

Talán ismeretes: csupán pár évtizede a GPS helymeghatározó, tájékozódási (katonai céllal kifejlesztett) rendszer óriási jótékony szolgálatot tett a civil életbe való bevezetésével az autósoknak.

Hogy a háromszázon felül száguldó országúti szörnynek milyen pozitív hatása lehetne az emberiségre, pillanatnyilag nem tudom elképzelni. Felvágásnak, kivagyiság- és gazdagságfitogtatásnak persze megteszi.

De megengedem: talán túl maradi és konzervatív vagyok.

A tény: van ma már nyolcmillió eurós autó is.

Bár, kérdezné szép emlékű Béla barátom: kávét főz-e?

Nem tudom. Annyi pénzért akár azt is megtehetné…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu