Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 02.19

...te kit választanál?

Írta: Jámbor Gyula
2020. december 03., 16.56 Csütörtök / Arad

Ó, mondd, te kit választanál ?

Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot

(István a király, rockopera,1983)

 

Már csak kettőt alszunk az urnák elé járulásunkig, hogy szavazatunkkal eldöntsük, kire bízzuk az ország sorsát a következő (jobbik esetben) négy esztendőben.

Kínálatból nincs hiány: jó másfél tucatnyi párt, politikai alakulat verseng, mintegy nyolcezer jelöltjével az átlagos, csak négyévenként igazán szóhoz és döntéshez jutó választópolgár kegyeiért.

És minden párt jobb, szebb jövőt ígér, ahogy ez már lenni szokott. Elvégre nem először tartanak választásokat, pláne szabad választásokat Romániában.

A mostani, vírusos, nehéz időkben, egy erősen vérszegény kampány után a vasárnapi szavazás amolyan vízválasztó lehet, az utóbbi egy évben lezajlott változások fényében különösen. Merre folynak ezt követően, jobbra-e vagy balra, elölre-e vagy hátra a hegyekből lezúduló vizek?

A természet ezt a maga módján évezredek, -milliók során eldöntötte, a politika azonban időről időre próbálja megváltoztatni, a maga érdekében.

Nincs a mánál rosszabat ígérő párt, egy ilyen programmal ugyanis eleve leírná magát.

A jövő tehát ma, 2020. december 4-én az ígéretek szerint biztató. Mert manapság ugyan van, ahogy van, de xy párt hatalomra kerülésével biztosan jobb lesz, mondják.

És az xy pártok némelyike nem ódzkodik a nyilvánvalóan teljesíthetetlen ígéretektől sem.

Ha valamely párt, mondjuk, azzal indul harcba, hogy felszámolja (uralomra kerülését követően) a korrupciót Romániában, csak gúnyosan mosolyognék. Annak ismeretében, hogy a mai világ állítólag legkorrupciómenteebb országában legalább jó évszázadig tartott a jelenség felszámolása. Nagyvonalakban, mert ma sem irtották ki teljesen. De mit számít némelyeknek a töerténelmi tapasztalat?

Ma, meg holnap, szombaton a hazai honpolgárok – főleg a romániai magyar közösség tagjaira gondolok – elgondolkozhatnak affelől, hogy vasárnap kire pecsételnek a szavazólapokon.

Ha egyáltalán elmennek.

Ha nem mennének, az lenne a legrosszabb. Azt jelezné, hogy a hazai lakosság egy (némelyek által felvilágosultabbnak mondott magyar) rétegét nem igazán érdekli a jövője.

Persze kifogást a távolmaradásra mindig lehet találni. A vírusjárványt, például. Vagy a disznóvágást, a Mikulás-napot vagy akármit. Hogy „lusta voltam elmenni”, négyévente egy vagy félórát áldozva értékes életemből, azt őszinte forrásból még nemigen hallottam.

Néha, bevallom, az a gondolat futott át rajtam, választások előtt és után, hogy nem érdemeljük-e meg sorsunkat, amikor csak ímmel-ámmal, a lehetségesnél sokkal kisebb számban mentünk el szavazni.

Számos honfitársunkhoz képest számunkra, magyarok számára elvileg sokkal kisebb a választék, csak azt kell figyelembe vennünk, hogy melyik alakulat az, amely valóban az érdekeinket képviseli. Még akkor is, ha nem ígér – nem is ígérhetne – egyik napról a másikra gyökeres változásokat.

Amit ígér, hogy erejétől telhetően képvisel bennünket, magyarokat az ország törvényhozásában. És minél többen szavazunk rá, annál hatékonyabban.

Ma meg holnap van időnk meditálni a dolgok fölött. Vasárnap, a választófülkében pedig  a magyaroknak saját, jól felfogott érdekükben a megfelelő helyre kell pecsételniük.

A mottóul választott rockopera-idézettől eltérően a kiválasztott valószínűleg nem váltja meg a világot. De ha nem szavazunk rá, nehezen indulhat el a megváltáshoz vezető úton is.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu