Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 21., 15.51

Tőzsde és vakcina

Írta: Jámbor Gyula
2020. november 11., 18.45 Szerda / Arad

Dühöng, és egyre nagyobb erővel a vírusjárvány a világban, Európában, nálunk is közvetlen szomszédságunkban is erőteljes megszorító intézkedéseket hoztak, hoznak ha nem is a megakadályozására, de legalább korlátozására, a felfelé ívelő „görbe” kiegyenesítésére, mert az egészségügy lassacskán teljesítőképességének határára ér, és teljesen elszabadulhat a pokol.

És lám, ilyen körülmények közepette felröppen a hír, hogy a világ alvó tőzsdéi hirtelen feléledve szárnyalni kezdtek. „Csak vigyázat, nehogy leessen az ékezet” – mondta volt annak idején Csárli, a művelt, bölcs és jóindulatú aradi cenzor (amikor még hivatalosan is volt ilyen az újságoknál).

Szóval: szárnyalnak (ékezettel) a világ tőzsdéi, méghozzá két bejelentésnek köszönhetően: annak, hogy egyrészt a hét végén meglett az amerikai elnökválasztás eredménye (ha egyelőre nem is hivatalosan), másrészt hogy egy amerikai–német konzorcium közzétette: elkészült a Covid-ellenes vakcina, amely jó 90 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a koronavírusos fertőzést.   

Pillanatnyilag ugyan egyik sem százszázalékos tény, de a „nagyon nagy valószínűség” is elég volt arra, hogy igen jelentős következményekkel járjon. A világ gazdaságában minimum tízmilliárdos nagyságrendű változásokról beszélhetünk – felfelé, mondhatni azonnali hatállyal.

Az átlagember (magam is közéjük tartozom) meglehetősen keveset tud a tőzsdei mechanizmusokról, annyit azonban valószínűleg igen: ha a részvények magasan állnak, nagy baj nem lehet, a gazdaság áll a talpán. S ha igen, van munka, munkahely, megélhetés, kereskedelmi forgalom és így tovább. Jó, persze, ennél bonyolultabb a helyzet; de az, hogy a repülőtársaságok, a nagy utazási társaságok stb. hatalmasat ugrottak, mindenképpen biztató: azt sugallják, hogy üzemeltetőik meg más üzletemberek bíznak a jövőben. Nőtt a kőolajkitermelők ázsiója (azt persze nem szeretnénk, ha az üzemanyagárak is nőnének), ami mindeképpen a gazdasági fellendülés valószínűségét vetíti előre.

Kétségtelenül jó hírek, az emberiség tekintélyes részének már elege van a korlátozásokból, sokan nehezen tudják elviselni (világszerte rengeteg a sajnos erőszakba is torkolló tiltakozás), az emberek érthető módon normális életet szeretnének élni.

A jelenlegi helyzet szörnyű, a mondhatni kézzelfogható közelségben lévő, talán csak pár hónap múlva bekövetkező jövő azonban reményre ad okot. Ha pedig az embernek van reménye, mindene van, fogalmazott, talán némi túlzással, az író.

A tőzsde, mondják, nagyon érzékeny „műszer”, olykor talán hirtelen le- és felugrásaival nem is teljesen megbízható. Most azt kívánom, hogy megbízható legyen, amit bizakodásával előre vetít.

Mert nem csak a tőzsdékről, s az azon lavírozó üzletemberek érdekeiről van szó.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu