Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. április 07., 13.51

Trágár feliratok

Írta: Jámbor Gyula
2018. augusztus 02., 04.00 Csütörtök
Az utóbbi hetekben, napokban néhány, de legalább két – nem éppen sorsdöntő, de nem is egészen jelentéktelen – ügy borzolja a hazai sajtó, újságok, tévék idegeit.

Felmerült egy jelenség, amelyet értelmezni, kommentálni  kell.
Pártállásuktól függően egyesek jó és szellemes tréfaként könyvelik el a dolgot, mások nagyon is komolyan, a demokrácia elleni nyílt (és alattomos) támadásként.
Lássuk, miről is van szó.
Vagy két hete (pár nap tévedés a lényeg szempontjából nem fontos) egy Kolozs megyei román mezőgazdasági vállalkozó, francia üzlettársával együtt hatalmas, még levágatlan búzaföldjén (traktorral, GPS segítségével) a jelenlegi fő román kormányzati erőt, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) dehonesztáló (becsmérlő, méltóságát sértő) feliratot rajzolt ki, ami a kolozsvári, pillanatnyilag az országban második legnagyobb forgalmú reptér felé haladó gépekből jól látható, olvasható.
Az ügyben, tudomásom szerint, folyik a vizsgálat.
Szintén úgy két hete egy Svédországba elszármazott, viszonylag fiatal román férfi (örülhetünk neki, hogy nem magyar, mert az hatalmas nemzetiségi botrány kiindulópontja lehetett volna) egy ugyanilyen, M-mel kezdődő négybetűs, az angol nyelvterületen, de jó ideje Romániában is jól ismert trágár jelentésű, PSD végződésű svéd felségjelű gépkocsival lépett be Romániába. Több szűrőn, köztük a nagylaki határátkelőn átment (elvégre svéd hivatalos papírjai rendben voltak), aztán valahol az ország belsejében mégis fenn-
akadt a rendőrségi szűrőn.
Véletlenül-e, vagy irányítottan, ki tudja.
Hogy a kocsi rendszáma a véletlen műve volna, azt aligha lehetne bárkinek bemagyarázni. Külföldre szakadt honfitársunk természetesen provokálni és tiltakozni akart.
A kérdés az: van-e joga, elméletileg, ahhoz, hogy ilyen rendszámmal a PSD által vezetett kormánykoalíció országában, Romániában közlekedjen?
A hazai törvénykezés értelmében, mondja a román rendőrség, némi bizonytalansággal: egyértelműen nincs, merthogy nálunk másképpen jelölik a rendszámot. Külföldi gépkocsiknál a hazai gyakorlattól nyilván eltekintenek, hisz országonként változó a rendszámszabály.
Az eset kapcsán kényes helyzetbe került (s botrányt nyilván nem akaró) svéd hatóságok állítólag azt mondták: az illető polgár Svédországban közlekedhet ugyan az ott hivatalosan bejegyzett rendszámmal (nehezen hiszem, hogy Svédországban, ahol tudomásom szerint az érettségi egyik alapfeltétele a folyékony angol nyelvismeret, ne tudták volna, hogy mit jelent a négybetűs szó), de külföldön nem. Azaz jogos volna a vezetői jogosítvány romániai bevonása, a kocsi rendszámtáblájának leszerelése. Mások szerint azonban nem: van precedens arra, hogy két éve (belgiumi példából kiindulva?) csupa betűkombinációt is elfogadnak rendszámként, s ez az európai jogrendbe is bekerült volna.
Mindezektől akár eltekintve: bizonyos jelekből egyértelmű, hogy erősödik az ellenállás a PSD hazai politikájával szemben. Miközben a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokrata Párt Romániában még mindig a legnépszerűbb, leginkább támogatott párt.
Még egyszer, ettől is eltekintve, feltehető a kérdés: ildomosnak, jogosnak tekinthető-e a kétségtelenül trágár feliratok használata egy akár ellenszenves politikai alakulattal szemben? És hol húzható meg (ha meghúzható) az egyéni véleménynyilvánítás határa?
Várjuk a véleményét, Kedves Olvasó...
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: zold prucsok / Péntek, 2018. augusztus 03., 16.35 Válaszoljál rá!

Joga van, mert a rendsz

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu