Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 24., 23.26

„Új szakasz kezdődik”

Írta: Jámbor Gyula
2018. július 27., 04.00 Péntek
Két napja Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke úgy nyilatkozott a washingtoni Fehér Ház, jó kétszáz éve az USA-elnök rezindenciájának Rózsakertjében, hogy Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában.

Nem biztos, hogy szó szerint kellene vennünk a kijelentést, találóbb lenne úgy értelmezni: visszatér (ha) a normalitás a két gazdasági nagyhatalom viszonyában.
Most ugyanis csak arról van szó a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés után, hogy „a szabad és korrekt kereskedelem számára” visszaállítják az eddigi gyakorlatot.
Trump elnök ugyanis idén, május végén mondhatni általános offenzívát indított a világ legnagyobb gazdasági hatalmai, az Európai Unió és Kína ellen, komoly (az importált áruk értékének 25 százalékáig terjedő) vámtarifák bevezetésével. Egy ilyen gesztust az érintettek nyilván nem hagyhattak szó nélkül, s hasonló ellen-
intézkedések, korlátozások bevezetésével viszonozták.
Ami addig viszonylag egyszerű volt, hirtelen bonyolulttá, az egymás iránti ellenséges indulatok forrásává vált. Ami elkerülhető lett volna, ha az USA elnöke (amúgy sikeres üzletember, több milliárd dolláros vagyon birtokosa) gondosabban tanulmányozza a vámháborúk történetét és kimenetelét, eredményét.
Mindegy, ezen már túl vagyunk, és két napja, állítólag, új szakasz kezdődött.
Részletei még tisztázatlanok, de, a hírek szerint, legalább a kereskedelmi viták rendezésében egyetértettek: együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában, a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében, tárgyalnak az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által importált amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében. Ami konkrétum: az Unió gyorsan megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű behozatalát (az USA pillanatnyilag a világ legnagyobb szójaexportőre, több mint egyharmados részesedéssel), az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (NLG) európai vásárlására is ígéretet tett. Ez utóbbi nemcsak gazdasági, hanem politikai, egyértelműen Oroszország ellen irányuló húzás: az USA ugyanis attól félti Nyugat-Európát, hogy a földgáz miatt kiszolgáltatott lesz a nagy keleti ellenséggel szemben. A gáz cseppfolyós állapotú (kb. -160 fokon), tartályhajós-szállítása különleges és drága infrastruktúrát igényel ugyan, de egy köbméter NLG-ből kb. 1400 m3 normál-gáz állítható elő, néhány rendszeresen közlekedő hatalmas tartályhajó pedig érezhető „nyomáscsökkentést” jelenthetne a földgázszomjban lévő Nyugat-Európa számára. Mellesleg (vagy nem) az USA majdnem egy évtizede földgáz-exportképes, az ügylet tehát számára nagyon is kifizetődő.
Pillanatnyilag tehát Trump elnök új szakasz kezdetéről beszél az USA és az Unió viszonyában. Ne siessünk a végleges konklúziókkal, de egy valamelyes megállapodás mindenképpen biztató. Ha valami jó elkezdődött, annak már lehet, talán még jobb a folytatása.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu